Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci bijú na poplach: Na tomto kontinente sa prestal tvoriť nový ľad! Prognózy do budúcna sú hororové

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA – Na našom najchladnejšom kontinente sa tohto roku v septembri vytvorilo menej ľadu, ako ukazuje každoročný priemer. Podľa vedcov to má za následok viacero prírodných faktorov, ktoré ovplyvňujú celý svet. Problémom je okrem iného aj čoraz viac sladkej vody, ktorá sa dostáva do oceánov, mieša sa so slanou a ovplyvňuje tak morské prúdenie.

archívne video

Po 20 rokoch došlo k významnej dohode o emisných kvótach, tvrdí predseda Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Ján Karahuta (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vedci bohužiaľ zistili, že Antarktída zrejme prekonala nový rekord pre najnižšie ročné maximálne množstvo morského polárneho ľadu na celom kontinente. Ide pritom o odchýlku milión kilometrov štvorcových. Britský Guardian informuje, že vedci sa obávajú najhoršieho, a síce, že globálne otepľovanie posunulo región do novej éry miznutia ľadu. Podľa vedcov môže mať súčasný stav dôsledky pre klímu na celom svete. Svetovým oceán sa otepľuje, čím sa roztápa stále viac ľadovcov na oboch póloch. Čím viac vody sa dostane do oceánu, tým vyššia bude jej hladina. 

Toto nemilé zistenie o Antarktíde predostreli vedci v septembri. Práve v tomto období dosahuje morský ľad v Antarktíde svoj maximálny ročný rozsah. Priemer medzi rokmi 1981 až 2010 bol zhruba 18,7 miliónov kilometrov štvorcových. Americké národné centrum pre sneh a ľad (NSIDC) však uviedlo, že predbežná analýza z 10. septembra 2023 naznačila, že morský ľad nedosiahol ani 17 miliónov kilometrov štvorcových.

Zmena prúdenia vzduchu 

Dr. Will Hobbs, špecialista na morský ľad z Univerzity v Tasmánii, povedal, že od apríla tohto roku bolo tempo tvorenia morského ľadu v Antarktíde príliš pomalé. "Nejde len o veľkú zmenu oproti priemeru, ale aj oproti predchádzajúcemu rekordu. Už v máji bolo viac ako zrejmé, že nás čaká niečo ohromujúce," dodal s tým, že nízka tvorba nového ľadu v oblasti Rossovho mora bola pravdepodobne spôsobená rozdielnym prúdením vetra, ktorý zatlačil ľad proti kontinentu a priniesol teplý vzduch. 

Vedci bijú na poplach:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Morský ľad v Antarktíde prechádza ročným cyklom, pričom najnižší rozsah dosahuje každý február a najvyššie úrovne v septembri. Tvorba nového ľadu bola každoročne stabilná až do roku 2016. Vedci tieto zmeny spájajú s globálnym otepľovaním. NSIDC uviedla, že straty morského ľadu od roku 2016 sú s najväčšou pravdepodobnosťou spojené s otepľovaním hornej vrstvy oceánu.

"Existujú určité obavy, že to môže byť začiatok dlhodobého trendu poklesu antarktického polárneho ľadu. Svetový oceán sa otepľujú a miešanie teplej vody v polárnej vrstve južného oceánu by mohlo pokračovať," uviedlo NSIDC. 

Ľad je dôležitý 

Dr. Ariaana Purichová, vedkyňa špecializujúca sa na Antarktídu a južný oceán z Monash University, uviedol, že morský ľad pomáha chrániť pevninský ľad pred vstupom do oceánu, čo zamedzuje zdvihnúť hladinu mora o niekoľko metrov. "Navyše odráža slnečné lúče späť do vesmíru. Čím má planéta Zem menej morského ľadu, tým väčšia časť oceánu je vystavená slnečnej energii, čo spôsobuje ďalšie otepľovanie južného oceánu," vysvetlil. 

Viac o téme: Globálne otepľovanieAntarktídaZmena klímyPolárny ľad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu