Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Masívne požiare v Austrálii! Zasahujú stovky hasičov: Domácnosti museli evakovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Hasiči v utorok vyzvali obyvateľov austrálskeho štátu Viktória, aby pre prírodné požiare opustili svoje domovy alebo vyhľadali bezpečný úkryt, kým nebude príliš neskoro na odchod. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Buš v štáte Viktória horí na ploche na 17.000 hektárov a do boja proti ohňu bolo nasadených približne 650 hasičov. V okolí regiónu East Gippsland, zhruba 250 kilometrov východne od Melbourne, zaznamenali nárazy vetra s rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu, uviedol šéf hasičskej služby Jason Heffernan.

Záchranné služby vydali príkazy na evakuáciu pre deväť vidieckych štvrtí s tým, že oheň "ohrozuje domy a životy". Obyvateľom, ktorí dosiaľ neodišli z ďalších siedmich oblastí, odporučili, aby sa okamžite uchýlili do bezpečia. Ďalší požiar buša sa "vymkol spod kontroly" v oblasti Flinders Island v Tasmánii, hoci nedávne dažde jeho šírenie spomalili, uviedli pohotovostné služby. Odborníci očakávajú, že blížiace sa leto u protinožcov prinesie najintenzívnejšiu sezónu požiarov od rokov 2019-2020.

Viac o téme: PožiarHasičiAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu