Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Väznený líder tuniskej opozície odštartoval protestnú hladovku

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

TUNIS - Väznený líder tuniskej opozície Rášid Ghannúší začal v piatok držať trojdňovú hladovku na protest proti svojmu zadržiavaniu. Týmto spôsobom chce tiež vyjadriť podporu ďalším "politickým väzňom", uviedla Ghannúšího umiernená islamistická strana Hnutie obnovy (an-Nahda). TASR píše podľa správy agentúry AFP.

Tuniský súd v máji poslal Ghannúšího (82) na rok do väzenia na základe obvinení súvisiacimi s terorizmom. Jeho strana však tento rozsudok označila za politicky motivovaný. Väznený Ghannúší chce prostredníctvom svojej hladovky apelovať na "prepustenie všetkých politických väzňov," uviedlo Hnutie obnovy. Rášid Ghannúší patrí medzi hlavný kritikov súčasného autoritatívneho prezidenta Kaísa Saída. Tuniské úrady od februára zadržali už takmer 20 oponentov úradujúceho prezidenta.

"Tvárou v tvár odhodlaniu vlády zbaviť sa oponentov prostredníctvom ničím nepodložených súdnych sporov je držať hladovku jedinou možnosťou, ktorá politickým väzňom ešte zostáva," uviedla hovorkyňa Hnutia obnovy. Toto hnutie roky patrilo medzi najväčšie strany v tuniskom parlamente. Saíd však zákonodarný zbor v júli 2021 rozpustil a odvtedy vládne len prostredníctvom dekrétov. Európsky parlament v marci tohto roku prijal rezolúciu, v ktorej odsúdil posun Tuniska smerom k autoritárskym formám vládnutia.

Viac o téme: TuniskoHladovkaOpozícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu