Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE Rusko zakázalo vývoz pohonných hmôt: Okamžitá reakcia, ceny ropy začali opäť rásť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Ceny ropy rastú. Reagujú tak na rozhodnutie Ruska dočasne zakázať väčšinu vývozu pohonných hmôt, ktoré vrátilo pozornosť investorov na obavy o dostatočné dodávky na trh.

Vo štvrtok okolo 17:50 SELČ cena severomorskej ropy Brent rástla o 0,2 percenta na 93,67 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI si v rovnakom čase pripisovala 0,4 percenta a predávala sa za 90 dolárov za barel.

archívne video

Domácnostiam hrozia enormné ceny plynu: Riešenie SASKY má vláda už rok na stole (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rusko s okamžitou platnosťou dočasne zakázalo export benzínu a nafty do všetkých krajín s výnimkou štyroch bývalých členov Sovietskeho zväzu, aby tak stabilizovalo situáciu na domácom trhu. Oznámila to dnes ruská vláda. Zákaz sa netýka členov Euroázijskej hospodárskej únie (EAHU), teda Arménska, Bieloruska, Kazachstanu a Kirgizska.

Tento výpadok bude znamenať, že sa odberatelia pohonných hmôt z Ruska budú musieť poobzerať inde. Aby boli rafinérie schopné tento dopyt uspokojiť, budú musieť spracovať viac ropy a to v čase, keď sa dodávky ropy na trhy znižujú, uviedol maklér firmy PVM Tamás Varga.

Ceny pritom dnes najprv klesali kvôli obavám o dopyt. Centrálna banka USA (Fed) v stredu nechala úrokové sadzby bez zmeny, ale naznačila, že do konca roka predpokladá ich ďalšie zvýšenie. To môže utlmiť hospodársky rast a dopyt po pohonných hmotách, napísala agentúra Reuters.

Viac o téme: CenyRopaPohonné hmotyRuskoNárast cienZákaz vývozu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu