Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vládnuca junta Burkiny Faso oznámila, že zmarila pokus o štátny prevrat

Príslušníci štátu Burkina Faso Zobraziť galériu (3)
Príslušníci štátu Burkina Faso (Zdroj: SITA/AP Photo/Sam Mednick)

OUAGADOUGOU - Vojenská vláda Burkiny Faso v stredu večer oznámila, že sa jej podarilo zmariť pokus o štátny prevrat. Došlo k tomu takmer rok po tom, ako sa k moci v tejto africkej krajine dostal práve vďaka prevratu aj jej súčasný dočasný prezident Ibrahim Traoré.

Miestna televízia odvysielala vyhlásenie vládnucej junty, v ktorom sa uvádza, že "26. septembra 2023 bol tajnými a bezpečnostnými službami Burkiny Faso zmarený pokus o prevrat". Junta ďalej informovala, že zadržala viacerých armádnych dôstojníkov a iných domnelých pučistov, pričom po ďalších ešte intenzívne pátra. Pučisti podľa nej chceli "uvrhnúť krajinu do chaosu".

Vládnuca junta Burkiny Faso
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sunday Alamba)

Tisíce Traorého stúpencov vyšli ešte v utorok neskoro večer do ulíc hlavného mesta Ouagadougou. Podnietili ich k tomu správy o údajnom prevrate šíriace sa na sociálnych sieťach a výzvy, aby lídra junty "bránili". Vojenská vláda v stredu informovala, že sa bude snažiť pokus o puč a jeho okolnosti čo najväčšmi objasniť. Kapitán Traoré sa moci v krajine chopil počas prevratu zo septembra 2022, keď zosadil Paula-Henriho Sandaogoa Damibu. Samotný Damiba bol pri moci len niekoľko mesiacov, a to taktiež vďaka puču, pri ktorom v januári 2022 zvrhol posledného zvoleného prezidenta tejto africkej krajiny Rocha Marca Christiana Kaborého. 

Oba vojenské prevraty boli motivované hnevom, ktorý vyvolal neúspech vedenia krajiny o zastavenie džihádistov. Tí prenikli do Burkiny Faso zo susedného Mali v roku 2015, pričom ich vyčíňanie si vyžiadalo tisíce obetí na životoch a viedlo k vysídleniu vyše dvoch miliónov ľudí - v rámci Burkiny Faso i mimo jej územia.

V Burkine Faso zadržali štyroch údajných aktérov ďalšieho pokusu o prevrat

Úrady v africkom štáte V Burkinae Faso zadržali a predviedli na výsluch štyroch vojakov, ktorí sú podozriví z účasti na zmarenom pokuse o prevrat. Oznámil to vojenský prokurátor Ahmed Ferdinand Sountoura vo vyhlásení, do ktorého vo štvrtok nahliadla agentúra AFP.K pokusu o ďalší vojenský prevrat malo dôjsť v Burkine Faso v utorok. Súčasná junta a jej prechodná vláda o ňom informovali v stredu neskoro večer. Tvrdia, že ho zmarili spravodajské a bezpečnostné zložky.

Všetci štyria zadržaní podozriví z účasti na "sprisahaní voči bezpečnosti štátu". Ďalšie dve osoby sú podľa Sountouru na úteku.Pred takmer rokom — 30. septembra 2022 — sa moci v Burkine Faso chopil vodca vzbúrencov z radov armády kapitán Ibrahim Traoré. Išlo o druhý prevrat v tejto západoafrickej krajine za posledných osem mesiacov. Oba sčasti vyvolala nespokojnosť s tým, že vláda nedostatočne efektívne potláča džihádistické povstanie, ktoré v roku 2015 preniklo do Burkiny Faso zo susedného Mali.

Vládnuca junta Burkiny Faso
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Traoré pri prevrate zosadil Paula-Henriho Sandaogoa Damibu. Ten bol pri moci len niekoľko mesiacov, keď v januári 2022 zvrhol zvoleného prezidenta Rocha Marca Christiana Kaborého.Po tom, ako sa v utorok na sociálnych sieťach začali šíriť správy o ďalšom prevrate, Traoré vyzval obyvateľov, aby vyšli do ulíc hlavného mesta Ouagadougou a vyjadrili mu takto podporu. Na jeho apel reagovali tisíce ľudí, uviedla AFP.

Viac o téme: PokusJuntaŠtátny prevratBurkina Faso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu