Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Americký vojak, ktorý zbehol do KĽDR, je už v USA

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Americký vojak Travis King, ktorý pred vyše dvoma mesiacmi prebehol z Južnej Kórey do KĽDR, je už v Spojených štátoch. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

"Ďakujeme švédskej vláde za diplomatickú úlohu, ktorú v tejto záležitosti zohrala, a vláde Čínskej ľudovodemokratickej republiky za pomoc pri presune vojaka Kinga," vyhlásil poradca Bieleho domu v otázkach národnej bezpečnosti Jake Sullivan.Švédsko zohralo úlohu sprostredkovateľa rokovaní s KĽDR, pričom USA približne pred mesiacom informovalo o úmysle Pchjongjangu prepustiť Kinga. Nemenovaný popredný predstaviteľ americkej administratívy uviedol, že Čína Kingovo vydanie nesprostredkovala, a Spojené štáty zaň neponúkli KĽDR ani žiadne ústupky.

Jake Sullivan
Zobraziť galériu (2)
Jake Sullivan  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

King prekročil severokórejsko-čínsku štátnu hranicu s pomocou švédskych diplomatov. V Číne ho následne prevzali americké úrady a letecky ho previezli na americkú vojenskú základňu v Južnej Kórei, odkiaľ sa vráti do USA.Kingov zdravotný stav je podľa amerických predstaviteľov dobrý, napriek tomu však po príchode do USA zamieri do vojenskej nemocnice v Texase, kde ho vyšetria a poskytnú mu potrebnú pomoc. O prípadnom disciplinárnom konaní voči nemu, ktoré zahŕňa aj možnosť vojenského súdu, sa podľa jedného z predstaviteľov americkej administratívy rozhodne až potom.

Travisa Kinga 10. júla prepustili z juhokórejského väzenia, kde strávil takmer dva mesiace pre obvinenia z fyzického napadnutia. Následne sa mal vrátiť do USA, kde ho čakalo disciplinárne konanie a hrozilo mu prípadné prepustenie z armády.V pondelok 17. júla ho eskortovali na letisko v Južnej Kórei, odkiaľ mal odletieť naspäť na svoju domovskú základňu Fort Bliss v americkom štáte Texas. Do lietadla smerujúceho do USA však napokon nenastúpil, z letiska odišiel a následne sa pridal k účastníkom fakultatívnemu výletu do demilitarizovanej zóny, odkiaľ prebehol na územie KĽDR, kde ho zadržali tamojšie úrady.

Severokórejské úrady tvrdia, že sa priznal k nezákonnému vstupu do KĽDR z dôvodu neľudského zaobchádzania a rasovej diskriminácie v americkej armáde.Demilitarizovaná zóna je prísne strážená hranica medzi Severnou a Južnou Kóreou oddeľujúca obe krajiny, ktoré sú naďalej technicky vo vojnovom stave. Vojenský konflikt medzi nimi sa totiž v roku 1953 neskončil podpísaním mierovej zmluvy, ale iba prímeria.

Americký vojak, ktorý zbehol do KĽDR, je už v USA

Americký vojak Travis King, ktorý pred vyše dvoma mesiacmi prebehol z Južnej Kórey do KĽDR, je už v Spojených štátoch. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.AP pripomenula, že prepustenie Travisa Kinga bolo dosiahnuté za pomoci Švédska a Číny, o čom v stredu informoval Biely dom. Severná Kórea v ten istá deň oznámila, že Kinga vyhostí.Podľa videozáznamu, ktoré dostala AP k dispozícii, King vystúpil z lietadla v meste San Antonio v štáte Texas. Oblečený v bol v odeve, ktorý vyzeral ako civilný. Krátko rozprával s ľuďmi čakajúcimi na letiskovej ploche a s jedným z nich si podal ruky. Následne ho odviedli do neďalej budovy.

King prekročil severokórejsko-čínsku štátnu hranicu v stredu za pomoci švédskych diplomatov. V Číne ho následne prevzali americké úrady a letecky ho previezli na americkú vojenskú základňu v Južnej Kórei, odkiaľ sa vrátil do USA.AP dodala, že návratom do vlasti sa Kingove problémy neskončia: bol totiž vyhlásený za vojaka, ktorý nepovolene opustil svoju jednotku. Disciplinárne konanie voči nemu zahŕňa aj možnosť vojenského súdu a väzenie, stratu platu či prepustenie z armády.

Viac o téme: VojakUSAKĽDRNávrat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu