Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA obnovujú prieskumné lety nad Nigerom: Ďalšie činnosti zostávajú pozastavené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: antipropaganda.sk)

WASHINGTON - Spojené štáty obnovujú prieskumné lety nad územím Nigeru, ktoré pozastavili po júlovom vojenskom prevrate v tejto africkej krajine. Ďalšie činnosti americkej armády však nateraz neobnovia.

"Môžeme potvrdiť, že americké sily v Nigeri začali s výzvednými, monitorovacími a prieskumnými (ISR) letmi, aby monitorovali hrozby s cieľom ochrany síl," uviedla hovorkyňa Afrického veliteľstva ozbrojených síl USA (USAFRICOM). Dodala, že USA majú súhlas od príslušných úradov. "Spojené štáty si vždy vyhradzujú právo na uskutočňovanie operácií na ochranu našich síl a personálu, ak je to potrebné," povedala.

Washington má v Nigeri približne 1100 vojakov

Ďalšie spoločné aktivity USA s nigerskými silami ako výcvik a spolupráca v boji proti terorizmu však neobnovili. Washington má v Nigeri približne 1100 vojakov, väčšina z nich sa však od prevratu zdržiava prevažne na základniach.Vojenská junta sa v Nigeri chopila moci 26. júla, keď zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma. Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) v reakcii na prevrat pohrozilo, že na obnovenie civilnej vlády by mohlo použiť vojenský zásah.Americké ministerstvo obrany minulý týždeň oznámilo, že presúva svoje sily zo základne v hlavnom meste Niamey na základňu v regióne Agadez, píše AFP. Ako dôvod uviedlo preventívne opatrenia.

Viac o téme: ObnovenieUSANigerPrieskumné lety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu