Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalší mŕtvy ruský admirál! Hrozivé podozrenie o smrti veliteľa Čiernomorskej flotily: O život ho pripravili vlastní ľudia

Viktor Sokolov mal byť zabitý pri raketovom útoku.
Viktor Sokolov mal byť zabitý pri raketovom útoku. (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Raketová paľba na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily si mala vyžiadať životy známeho admirála Viktoraa Sokolova a 33 jeho dôstojníkov. Jedna správa naznačuje, že informátormi boli Rusi nahnevaní pre oneskorené platy.

Keďže ruskí dôstojníci nedostávali žold, údajne odovzdali dôverné informácie o moskovskej Čiernomorskej flotile ukrajinskému partizánskemu hnutiu. "Kyivpost.com" informoval, že ukrajinská tajná služba použila tieto informácie na prípravu raketového útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily na okupovanom Krymskom polostrove.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 579 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Podľa ukrajinských partizánov zohrala kľúčovú úlohu pri útoku na veliteľstvo Čiernomorskej flotily neschopnosť Moskvy vyplácať načas žold svojim námorníkom. Partizánske hnutie Ukrajincov a Tatárov na Kryme (ATESH) v rozhovore pre Kyiv Post uviedlo, že dostalo dôležité informácie o mieste pobytu a činnosti vysokých ruských veliteľov a dôstojníkov výmenou za finančné odmeny.

Hovorca dodal, že ruským informátorom nešlo len o peniaze. "Dôstojníci, ktorí dávali tipy, veria, že ich krajina vedie zločineckú vojnu a že táto vojna sa musí zastaviť," povedal hovorca partizánov. "Finančná odmena im pomáha rozhodnúť sa spolupracovať s hnutím ATESH a slúži ako dodatočný stimul."

Moskva zatiaľ smrť Sokolova nepotvrdila

Podľa správy partizáni nezverejnili, koľko peňazí dala informátorom. Ale stačilo to na pokrytie rizík pre ruských informátorov a ich rodiny. ATESH tiež neuviedla, ktorí ruskí dôstojníci poskytli indície, ale uviedla, že majú prístup k "všeobecným aktivitám velenia Čiernomorskej flotily". Skupina uviedla, že informácie boli postúpené štátnym orgánom, ako sú Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) a Hlavné riaditeľstvo spravodajstva Ukrajiny (HUR). To pre Kyiv Post potvrdilo, že spolupracovalo s partizánmi na zameriavaní ruských pozícií v oblasti.

Podľa informácií z Kyjeva zahynul pri útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily minulý piatok aj šéf flotily Viktor Sokolov. "Po zásahu veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily zahynulo 34 dôstojníkov vrátane veliteľa Čiernomorskej flotily Ruska," uviedla popoludní tlačová služba špeciálnych síl ukrajinskej armády na Telegrame. Z ruskej strany zatiaľ neexistuje žiadne potvrdenie admirálovej smrti.

"Ruská armáda si je dobre vedomá existencie partizánskeho hnutia a využíva všetky sily a prostriedky na jeho potlačenie a identifikáciu našich agentov," povedal hovorca ATESH pre Kyjev Post. Rastúci odpor medzi obyvateľmi Kryma ich veľmi mätie.

Viac o téme: VeliteľAdmirálútok RuskoViktor SokolovČiernomorská flotila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu