Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Migranti s poľskými vízami sú na mexicko-americkej hranici: Spojenci NATO sú znepokojení

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

VARŠAVA - Predseda poľskej opozičnej strany Občianska platforma (PO) Donald Tusk v pondelok povedal, že spojenci Poľska v NATO vrátane USA sú znepokojení, že migranti s poľskými vízami sú až v Mexiku na hraniciach so Spojenými štátmi. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Len počas júla a augusta podľa Tuska cez Poľsko do západných častí Európy prešlo 25-tisíc migrantov. Celý svet bol podľa jeho slov znepokojený, keď spozoroval stánky s poľskými vízami v niekoľkých hlavných mestách afrických krajín. Súčasná poľská vláda čelí škandálu, že jej konzuláty vydali tisíce víz výmenou za úplatky. 

Archívne video: Spoločné hliadky slovenských a maďarských policajtov 

Spoločné hliadky slovenských a maďarských policajtov (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Tusk tiež uviedol, že na územie Európy s poľskými vízami vstúpilo najmenej niekoľko stoviek ľudí podozrievaných z terorizmu. "Toto je pravda o PiS (vládnucej strane Právo a spravodlivosť)," povedal.

Podozrenia o korupčnom pozadí hromadného udeľovania poľských víz sa objavili v tlači. Opozícia ich používa pri obviňovaní vlády z dvojakých štandardov, pretože predvolebnú kampaň postavila na boji proti migrácii, píše PAP. Podľa vlády je záležitosť cielene zveličovaná pred parlamentnými voľbami, ktoré sa v Poľsku konajú 15. októbra. Skutočný rozsah problému sa podľa vlády vzťahuje na niekoľko stoviek podvodne vydaných víz.

Viac o téme: HraniceMigrantiSpojenciUSANATOMexikoDonald TuskObčianska platformaPoľské víza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu