Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA ponúkli Poľsku pôžičku na podporu modernizácie armády: Toto je jej hodnota!

Joe Biden a Adrzej Duda
Joe Biden a Adrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok uviedla, že Poľsku ponúkla pôžičku dve miliardy dolárov na podporu modernizácie armády. Informovala o tom správa z agentúry AP.

Americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení napísalo, že Poľsko je "oddaným" americkým spojencom, ktorého bezpečnosť je významne dôležitá pre kolektívnu obranu východného krídla Severoatlantickej aliancie. Dodalo, že takéto financovanie je vyhradené pre najdôležitejších bezpečnostných partnerov Washingtonu.

Archívne video: Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari

Vzdušný priestor Slovenska budú okrem Česka a Poľska chrániť aj Maďari (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Poľsko je významný podporovateľ susednej Ukrajiny, ktorá od vlaňajšieho februára čelí ruskej invázii. Varšava poskytla Kyjevu na obranu aj svoje tanky a stíhačky. Slúži tiež ako hlavná tranzitná krajina pre väčšinu západných zbraní, ktoré smerujú na Ukrajinu.

Poľská armáda prechádza procesom modernizácie a nahrádza staré sovietske vybavenie novými zbraňami od amerických či juhokórejských zbrojárskych firiem. Vzťahy medzi Varšavou a Kyjevom sa však v uplynulých dňoch vyostrilo, pretože Poľsko spolu so Slovenskom a Maďarskom predĺžilo zákaz dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov aj po 15. septembri.
 

Viac o téme: PôžičkaUSAPoľskoJoe BidenModernizácia armády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu