Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prvé stíhacie lietadlo F-16 so slovenským znakom má za sebou prvý let

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Michel Euler)

BRATISLAVA - Prvé zo 14 objednaných stíhacích lietadiel F-16 Block 70 pre slovenské vzdušné sily má za sebou prvý let. Zalietavanie tohto lietadla sa očakáva v najbližších týždňoch. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

Priblížila, že predtým ako prvá stíhačka priletí budúci rok na Slovensko, bude sa v Spojených štátoch amerických využívať na výcvik slovenských technikov pre údržbu tohto typu lietadiel. "Ide o vysoko sofistikovanú techniku s množstvom inteligentných systémov a prvkov, ktoré musia fungovať spoľahlivo za každých podmienok. Bezproblémový priebeh prvého skúšobného letu je preto skvelou správou," uviedol minister obrany SR Martin Sklenár.

Video: Prvý úspešný let stíhacieho lietadla F-16 so slovenským znakom 

Prvý úspešný let stíhacieho lietadla F-16 so slovenským znakom (Zdroj: Ministerstvo obrany SR)


Dodávka lietadiel predstavuje podľa generálneho riaditeľa Sekcie modernizácie rezortu obrany a národného riaditeľa pre vyzbrojovanie Michala Homzu komplexné a systémové riešenie prezbrojenia, ktoré je v súlade s pravidlami modernizačných procesov a štandardov v rámci NATO a Európskej únie.

"Jedine moderné a funkčné nadzvukové letectvo dokáže plniť úlohy ochrany a obrany vzdušného priestoru SR, ako aj úlohy v rámci integrovaného systému NATINAMDS," ozrejmil. Podľa aktuálnej dohody majú byť stíhacie lietadlá F-16 postupne dodávané na Slovensko od druhého kvartálu budúceho roka.
 

Viac o téme: Prvý letLietadlo F-16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu