Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Prezident Biden počas prejavu v Arizone ostro kritizoval Trumpa i republikánov

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP)

TEMPE - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok v prejave obvinil svojho politického rivala exprezidenta Donalda Trumpa i "extrémistických" republikánov zo snahy rozvrátiť americké inštitúcie a vyzval občanov krajiny, aby sa postavili za demokraciu. Informuje agentúra DPA.

"Demokracia nemusí zomrieť zbraňou. Môže zomrieť aj vtedy, keď ľudia mlčia a nepostavia sa za ňu," upozornil Biden. Zároveň vyslovil kritiku na adresu republikánov za to, že sa neozvali, keď exprezident Trump obvinili najvyššie postaveného amerického vojenského dôstojníka zo zrady.

Poháňa ho pomstychtivosť

Biden predniesol svoj prejav v meste Tempe v americkom štátne Arizona. Ako dodal, Trumpa poháňa "pomstychtivosť" a spolu s jeho zarytými pravicovými spojencami útočia na slobodnú tlač v krajine i na právny štát.

Prezident USA sa v záujme vyhnúť sa zdanlivému zasahovaniu súdu v prejavoch zväčša vyhýba komentárom ohľadne viacerých trestných obvinení voči Trumpovi vrátane jeho snahy o zvrátenie volebnej prehry z roku 2020, ktorá vyústila do nepokojov a vtrhnutia jeho stúpencov do Kapitolu 6. januára 2021, pripomína AFP.

Prezident Biden počas prejavu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Osemdesiatročný Biden sa však v najnovšom prejave nevyhol opisu toho, čo bude podľa neho krajina riskovať v tom prípade, že Trump získa druhé funkčné obdobie. V Amerike sa podľa neho "deje niečo nebezpečné" a Republikánska strana je "štvaná a zastrašovaná" Trumpovým hnutím MAGA (Make Amerca Great Again), cituje AFP.

Viac o téme: USADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu