Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Poľsko rozmýšľa nad posilnením hraníc so Slovenskom: Chce tak zastaviť príliv migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľsko možno posilní kontroly na hranici so Slovenskom, aby zastavilo prílev migrantov smerujúcich do Nemecka. V pondelok to vyhlásil hovorca poľskej vlády Piotr Müller, informuje o tom správa z tlačovej agentúry PAP.

"Poľsko sa blíži k rozhodnutiu posilniť kontroly na svojej hranici so Slovenskom po hláseniach, podľa ktorých ilegálni migranti prichádzajú do Poľska z tejto krajiny," povedal hovorca vlády Müller pre televíziu Polsat News. Do strednej Európy sa dostávajú cez západobalkánsku trasu, ktorá je jednou z hlavných migračných ciest do bohatšej Európy.

Archívne video: Tento parlament už nezmôže nič, migrantami už by sa mala zaoberať nová vláda, myslí si Pellegrini

Tento parlament už nezmôže nič, migrantami už by sa mala zaoberať nová vláda, myslí si Pellegrini (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Blížime sa k tomuto rozhodnutiu, ale chceme, aby sa Slovensko jasne vyjadrilo, či plánuje svoje vlastné opatrenia. Ale pravdepodobne pôjdeme týmto smerom," vysvetlil Müller. Dodal, že migranti pokladajú Poľsko a Slovensko za tranzitné krajiny, pretože ich cieľom je Nemecko.

Poľsko uvažuje aj o posilnení hraníc s Nemeckom

"Začali sme tieto správy preverovať, keď sme ich dostali, a teraz stojíme pred rozhodnutím, či zavedieme osobitné ochranné opatrenia na poľsko-slovenskej hranici, ale možno nielen tam. Analyzujeme aj ďalšiu možnú trasu migrantov, konkrétne z (talianskeho) ostrova Lampedusa," uviedol hovorca poľskej vlády.

Podľa neho Varšava okrem plánu pre hranice so Slovenskom uvažuje aj o posilnení kontrol na hraniciach s Nemeckom. Müller dodal, že rozhodnutie ešte nepadlo, pretože vláda "to chce urobiť po dohode s našimi partnermi".

"Nechceme, aby ich naše rozhodnutie prekvapilo, ale nebudeme závislí od ich súhlasu, pretože hlavné je tieto trasy správne ochrániť, tak, aby sa migrantom znemožnilo dostať sa na územie Poľska a Nemecka," povedal Müller.

Viac o téme: HraniceMigrantiNemeckoSlovenskoPoľskoPosilnenie kontrol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu