Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty prvý (25. septembra 2023)

Ukrajinský vojak sleduje raketový systém Grad, ktorý odpaľuje granáty s letákmi neďaleko Bakhmutu v Doneckej oblasti
Ukrajinský vojak sleduje raketový systém Grad, ktorý odpaľuje granáty s letákmi neďaleko Bakhmutu v Doneckej oblasti (Zdroj: SITA/AP Photo/Libkos)

KYJEV - Ruská okupačná správa ukrajinskej Doneckej oblasti zavádza zákaz vychádzania či vojenskú cenzúru súkromnej komunikácie po internete či telefóne. Informujú o tom dnes ukrajinské médiá s odvolaním sa na výnos šéfa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Denisa Pušilina. Cieľom je podľa výnosu zamedziť sabotážiam a špionáži.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 578

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 578 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:14 Spojené štáty zaviedli nové obchodné obmedzenia na 11 čínskych a päť ruských firiem, ktoré obviňujú z dodávania komponentov pre drony ruskej armády. Informuje o tom pondelková správa z portálu britskej televízie Sky News.

20:37 Bieloruský pluk Kastus Kalinouski (@belwarriors) oznámil vytvorenie nového práporu s názvom "Západný". V prápore už pôsobia dôstojníci z krajín NATO a zahraniční občania, ktorí majú bojové skúsenosti z Iraku a Afganistanu. Do práporu sa prijímajú len osoby, ktoré absolvovali aspoň jeden vojenský odvod z profesionálnej armády (najlepšie podľa noriem NATO alebo typu NATO). 

20:35 Letecký poplach bol vyhlásený v Sevastopoli. Krymský most je zablokovaný. 

19:09 Vojenská spolupráca medzi Severnou Kóreou a Ruskom oslabuje mier vo svete, vyhlásil v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň potvrdil záväzok USA brániť Južnú Kóreu. Informuje o tom správa z agentúry Jonhap.

19:08 Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že v pondelok si predvolalo bulharského veľvyslanca Atanasa Krastina, aby mu vyjadrilo svoj nesúhlas s minulotýždňovým rozhodnutím Bulharska vyhostiť ruského kňaza. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

18:14 Kanadský predseda Snemovne reprezentantov Anthony Rota sa 24. septembra ospravedlnil za vyznamenanie muža, ktorý bojoval za nacistickú jednotku v druhej svetovej vojne počas návštevy ukrajinskej delegácie. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

18:12 Niekoľko príslušníkov ruského leteckého pluku a bezpečnostnej služby zahynulo pri skúmaní ukrajinského útočného dronu v ruskej Kurskej oblasti. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News.

16:02 Orbán povedal, že Maďarsko nebude žiadnym spôsobom podporovať Ukrajinu na medzinárodnej scéne, kým „neobnoví bývalé práva etnických Maďarov na svojom území“ Maďarský premiér to povedal počas prejavu v miestnom parlamente, uvádza agentúra Reuters. 

15:53 Monitorovacia misia Medzinárodného menového fondu (MMF) začala v pondelok s druhým preskúmaním viacročného úverového programu pre Ukrajinu vo výške 15,6 miliardy USD (14,65 miliardy eur). Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

15:48 Prvá várka amerických tankov Abrams dorazila na Ukrajinu, oznámil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom správa z agentúry Reuters.

14:35 Kyjev tvrdí, že pri minulotýždňovom raketovom útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily na anektovanom Krymskom polostrove prišiel o život aj jej veliteľ Viktor Sokolov. S odvolaním sa na najnovšiu bilanciu strát tohto bezprecedentného útoku, ktorú zverejnilo velenie ukrajinských jednotiek pre špeciálne operácie (SSO), o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

13:51 Kremeľ v pondelok "kategoricky" odmietol kritiku svojej mierovej misie v Náhornom Karabachu po tom, čo arménsky premiér Nikol Pašinjan obvinil Moskvu z toho, že nezasiahla pri minulotýždňových útokoch Azerbajdžanu v tomto spornom regióne. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

12:56 Rusko zaradilo v pondelok predsedu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, poľského sudcu Piotra Hofmaňského, na zoznam hľadaných osôb, informuje TASR podľa agentúry AFP.

12:55 Česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) odhalila ruského agenta, ktorý v ČR zaisťoval šírenie ruskej propagandy o vojne na Ukrajine a využíval na to aj známe osobnosti. Na konferencii o dezinformáciách a hybridných hrozbách v Poslaneckej snemovni českého parlamentu to uviedol šéf BIS Michal Koudelka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

12:33 Najmenej jednu obeť a viacerých zranených si vyžiadal útok na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

11:28 Ruský útok tiež poškodil hotel na území námorného prístavu Odesa, ktorý je už niekoľko rokov opustený, a zničil niekoľko sýpok, informovali ukrajinské južné obranné sily.

10:02 Ukrajinský osobitný vyšetrovateľ pre dokumentovanie vojnových zločinov Gjunduz Mamedov vyzval v pondelok medzinárodné spoločenstvo na podporu vyšetrovania potenciálneho porušovania medzinárodného humanitárneho práva vo vojne, ktorú Rusko vedie na Ukrajine. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

9:27 Straty na ruskej strane, podľa ukrajinskej armády.

8:06 Ruská protiletecká obrana v noci na dnes zostrelila osem ukrajinských dronov nad severozápadnou časťou Čierneho mora, Krymom a nad Kurskou a Brjanskou oblasťou. Uviedlo to podľa agentúry TASS ministerstvo obrany v Moskve. O prípadných škodách neinformuje.

7:07 Dronmi a raketami útočilo Rusko v noci na pondelok na juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, informuje TASR podľa agentúry DPA.

6:08 Okupačné sily pripravujú mobilizáciu na juhu Ukrajiny. Ruskí okupační predstavitelia vytvárajú systém vojenskej registrácie brancov medzi obyvateľmi okupovaných území, informovalo Národné centrum odporu.

Okupačná správa Doneckej oblasti zavádza nočný zákaz vychádzania a vojenskú cenzúru

Výnos zavádza pre civilné obyvateľstvo zákaz vychádzania v pracovné dni od 23:00 do 4:00. Výnimku majú zo zákazu len zamestnanci v službách, ktoré musia fungovať nepretržite, aby nevznikli škody obyvateľstvu. Vonku sa budú môcť v nočných hodinách pohybovať tiež vojaci a príslušníci bezpečnostných služieb.

Okupačné orgány na území ukrajinskej Doneckej oblasti tiež zakázali konanie zhromaždení, protestov a mítingov, ak nedostanú povolenie od vojenských úradov. Dekrét zriaďuje kontrolné stanovištia na hraniciach s dvoma susednými oblasťami, ktoré sú tiež pod kontrolou Moskvy - Luhanskou a Záporožskou.

Dekrét je datovaný 18. septembra, okupačné orgány ho však zverejnili až dnes. Podľa ruskej agentúry TASS by mal začať platiť od budúceho týždňa.

Časť Doneckej oblasti od jari 2014 kontrolujú Moskvou podporovaní separatisti, ktorí na ovládnutom území vyhlásili svetom neuznávanú Doneckú ľudovú republiku. Tú spolu s tromi ďalšími čiastočne okupovanými ukrajinskými regiónmi Rusko vlani na jeseň anektovalo. Kyjev ani Západ túto anexiu neuznávajú. V posledných mesiacoch sa ukrajinská armáda priblížila k oblastnej metropole Donecku.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVojna na UkrajineVolodymyr Zelenkskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu