Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoosemdesiaty druhý (26. septembra 2023)

Hasiči zasahujú počas likvidácie požiaru na mieste ruského útoku na dunajský prístav Izmajil, v Odeskej oblasti, odkiaľ sa vyváža obilie z Ukrajiny Zobraziť galériu (3)
Hasiči zasahujú počas likvidácie požiaru na mieste ruského útoku na dunajský prístav Izmajil, v Odeskej oblasti, odkiaľ sa vyváža obilie z Ukrajiny (Zdroj: TASR/Odesa Region Administration via AP)

KYJEV - Ukrajina čelí pre ruskú inváziu poklesu pôrodnosti a neistým demografickým vyhliadkam. Podľa najčernejších odhadov demografov by tak jej populácia mohla v najbližších dvoch desaťročiach klesnúť pod 30 miliónov, píše dnes denník The Wall Street Journal. Pred vojnou v krajine žilo na 43 miliónov ľudí a už v tom čase Ukrajina mala jednu z najnižších pôrodností v Európe.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 579

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 579 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

21:22 Dočasným námorným koridorom opustilo ukrajinské prístavy zatiaľ sedem nákladných lodí, uviedlo dnes ukrajinské námorníctvo podľa serveru Ukrajinska pravda. Kyjev zriadil dočasný "humanitárny koridor" vedúci pozdĺž pobrežia po tom, ako Rusko v júli odstúpilo od dohôd, ktoré napriek vojne vyvolanej Moskvou umožňovali vyvážať z čiernomorských prístavov ukrajinskú poľnohospodársku produkciu na svetový trh.

18:44 Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v utorok uviedol, že navštívil na príkaz šéfa Kremľa Vladimira Putina ruských vojakov pri frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:23 Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v utorok uviedol, že navštívil na príkaz šéfa Kremľa Vladimira Putina ruských vojakov pri frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:03 Ukrajinská armáda oznámila, že preverí svoje vlastné správy o údajnej smrti veliteľa ruskej Čiernomorskej flotily Viktora Sokolova. Pristúpila k tomu po tom, ako Rusko v utorok zverejnilo zábery so Sokolovom. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

17:39 Rusko v utorok zamietlo odvolanie lídra opozície Alexeja Navaľného proti 19-ročnému väzeniu s maximálnym stupňom stráženia, ktoré mu mestský súd v Moskve udelil v auguste pre obvinenia z extrémizmu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

16:45 Kremeľ sa v utorok odmietol vyjadriť k videu, na ktorom pätnásťročný syn čečenského vodcu Ramzana Kadyrova zmlátil väzneného muža obvineného z pálenia Koránu. Incident odsúdili aj niektorí prokremeľskí stúpenci tvrdej línie, napísala agentúra Reuters, od ktorej TASR správu prevzala.

15:51 Päť Bulharov žijúcich v Spojenom kráľovstve, ktorých obvinili zo špionáže pre Rusko, vypovedalo v utorok na londýnskom súde. TASR správu prevzala z agentúry AP.

15:27 Najmenej sedem ľudí utrpelo v utorok zranenia pri ruských útokoch bojovými lietadlami a dronmi v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

14:41 Veliteľ ruskej Čiernomorskej flotily Viktor Sokolov, ktorý údajne zahynul pri minulotýždňovom ukrajinskom útoku na budovu jej velenia na anektovanom Krymskom polostrove, sa v utorok objavil na záberoch z videokonferencie, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany. TASR informuje podľa agentúry AFP.

13:57 Kremeľ v utorok uviedol, že americké tanky Abrams, ktoré Washington dodal Kyjevu, nezmenia výsledok ruskej ofenzívy na Ukrajine a budú zničené. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

13:30 Spoločnosti prevážajúce ukrajinské obilie pre obavy z ruských útokov už niekoľko týždňov ukrývajú v noci svoje lode na rumunskom brehu rieky Dunaj. Pre agentúru DPA to povedal Florian Vizan, riaditeľ rumunského čiernomorského prístavu Konstanca.

12:47 SBU zadržala kňaza cirkvi spojenej s Kremľom pre predaj zbraní. V Chersone Bezpečnostná služba Ukrajiny ( SBU) zadržala kňaza Ukrajinskej cirkvi Moskovského patriarchátu, ktorý údajne predával ruské zbrane, oznámila SBU 26. septembra. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

12:46 V obsadenom Donesku boli zaznamenané dva útoky v centrálnej časti mesta. 

12:45 V Kyjeve je dnes rozlúčka s námestníkom ľudu Najvyššej rady Andrijom Ivančukom. Zomrel na trombózu vo veku 50 rokov. 

11:53 Sedem obcí v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou sa v utorok ocitlo bez elektrického prúdu. Došlo k tomu po tom, ako tam ukrajinský dron zhodil výbušninu na rozvodňu elektrickej energie. Oznámil to tamojší gubernátor Roman Starovoit, píše agentúra AFP.

11:38 Rumunské médiá zverejňujú video z útoku v regióne Odesa, ktoré bolo natočené na priechode Isaccea. 

10:28 Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Danilov povedal, že Ukrajina nepoužije rakety ATACMS na území Ruska. "Nepoužijeme ich na ruskom území, v tejto otázke máme dohody s našimi partnermi," povedal Danilov v rozhovore pre denník ABC. Danilov zároveň nespresnil, či bolo prijaté rozhodnutie o presune takýchto rakiet do Kyjevu.

10:19 Poľskí vyšetrovatelia potvrdili, že raketa, ktorá vlani v novembri zasiahla poľskú obec Przewodów a zabila dvoch ľudí, bola vypálená z Ukrajiny. Napísal o tom poľský denník Rzeczpospolita s odvolaním na nemenované zdroje, informovala v utorok agentúra Reuters.

10:06 Rusko sa v októbri pokúsi získať späť svoje členstvo v Rade OSN pre ľudské práva (UNHRC), píše dnes spravodajský web BBC. Valné zhromaždenie OSN vo svetle správ o vraždení civilistov na Ukrajine vlani v apríli rozhodlo o prerušení členstva Ruska v rade a Moskva následne 47-členný orgán opustila. Kreslo Ruska potom získala Česká republika.

9:28 Následky nočného útoku na Slovjanskej a Doneckej oblasť. 

9:11 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. septembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny. 

8:37 Ruská armáda v noci na utorok podnikla voči Ukrajine ďalšiu vlnu útokov, do ktorej nasadila 38 bezpilotných lietadiel. Ukrajinská armáda vo svojej zvodke informovala, že zneškodnila 26 z útočiacich dronov typu Šáhid 136/131. Ako uviedla agentúra AFP, pri útokoch bol znovu zasiahnutý aj dunajský prístav Izmajil v Odeskej oblasti, odkiaľ sa vyváža obilie z Ukrajiny. 

8:09 Koordinátor pre strategickú komunikáciu Bieleho domu John Kirby povedal, že bude dostatok finančných prostriedkov na vojenské dodávky pre Ukrajinu len na niekoľko týždňov, pokiaľ Kongres neschváli dodatočné prostriedky. 

8:07 Zástupca poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Mike Pyle poslal medziagentúrnej koordinačnej platforme darcov list so zoznamom reforiem potrebných na to, aby Ukrajina mohla dostať vojenskú pomoc. Reformy sa týkajú práce dozorných rád ukrajinských štátnych podnikov, protikorupčných orgánov vrátane NABU, Najvyššej rady pre spravodlivosť a súdnej organizácie vo všeobecnosti. V liste sa spomína potreba reforiem na ministerstve obrany a ďalších bezpečnostných zložkách vrátane SBU. Informuje o tom portál NEXTA.

7:47 Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zakázal občanom svojej krajiny dovážať, skladovať, predávať a vyrábať bezpilotné lietadlá, ako aj ich používanie na osobné účely. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom svedčí výnos o štátnej registrácii a prevádzke civilných bezpilotných lietadiel, ktorý Lukašenko podpísal v pondelok.

7:06 Centrum národného odporu: Ruské sily zaviedli zákaz vychádzania, cenzúru v okupovanej Doneckej oblasti. Centrum informovalo, že Denis Pušilin, vedúci ruských zástupcov v Doneckej oblasti, požadoval vojenskú cenzúru telefonátov a korešpondencie. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

6:25 Nemecký minister zahraničných vecí: Nemci naďalej podporujú Ukrajinu. Na otázku, či nemecká podpora Ukrajine zaostáva kvôli ekonomickým problémom, Baerbock odpovedal neoblomným „nie“. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

6:20 Ukrajinská armáda ukázala svoj systém ochrany domova pred „nežiaducimi hosťami“ v bojovej zóne. 

To, že sa počet novorodencov znížil, je vidieť na údajoch najväčšej kyjevskej pôrodnice

Počet narodených detí sa počas vojny znížil. To je viditeľné aj na údajoch najväčšej kyjevskej pôrodnice, kde sa rodilo pred konfliktom na 350 až 400 detí mesačne. Teraz ich je približne 250. Vývoj neteší pôrodnú asistentku Olenu Dorošovú, ktorá v nemocnici pracuje. "Ak nebudeme rodiť, tak nebudeme schopní existovať ako samostatný národ," domnieva sa Dorošová, ktorej starostlivosťou prešlo na 10-tisíc novorodencov.

Nepriaznivé demografické trendy boli na Ukrajine viditeľné už pred vojnou. Napríklad hrubá miera pôrodnosti bola 1,2 dieťaťa na ženu, čo bol jeden z najnižších údajov v Európe. Pôrodnosť v prvej polovici tohto roka klesla v porovnaní s obdobím pred vojnou o zhruba 30 percent, čo bol najhlbší prepad od vzniku nezávislej Ukrajiny v roku 1991.

Pri mnohých ďalších údajoch potom panuje nejasnosť. Rusko okupuje zhruba pätinu ukrajinského územia a sledovať v tejto časti Ukrajiny štatistiky o obyvateľstve je pre Kyjev veľmi ťažké. Jasný nie je ani počet obetí vojny, keďže vojenské straty vláda tají. Údaje sa rozchádzajú aj ohľadom počtu ľudí, ktorí ušli pred vojnou. Podľa štatistík OSN ich je zhruba šesť miliónov, ukrajinské úrady na základe štatistík z hraničných priechodov tvrdia, že ich je menej.

Kyjevský demograf si kladie otázku, či sa ženy vrátia alebo muži vycestujú za ženami do zahraničia

Počas vojny môžu z Ukrajiny vycestovať ženy, deti a muži, ktorým je viac ako 60 rokov. Demografovia poukazujú na to, že nie je isté, čo sa stane, až vojnový stav skončí a hranice sa otvoria. "Vrátia sa ženy, alebo odídu muži a pripoja sa k svojim ženám v zahraničí?" pýta sa kyjevský demograf Oleksandr Gladun, podľa ktorého je nepriaznivý demografický vývoj pre Ukrajinu veľkou hrozbou. Ukrajina bude potrebovať obyvateľov na rekonštrukciu krajiny aj na budovanie obrany pred ďalším možným ruským útokom.

Mnohé ženy nechcú otehotnieť v situácii s neistými vyhliadkami a kedy hrozí, že otec ich dieťaťa zomrie na fronte. Iného názoru je armádna hovorkyňa Margaryta Rivčačenková, ktorá spoznala svojho partnera na fronte. "Rozhodli sme sa mať dieťa tento rok, pretože na budúci rok by sme už nemuseli mať túto príležitosť," povedala denníku The Wall Street Journal tehotná žena.

Dieťa podľa nej znamená aj novú príležitosť pre Ukrajinu. "Ak vychováme novú generáciu detí, ktorá nepozná ruský jazyk alebo literatúru, ktorá nebude poznať Lenina, Stalina či Sovietsky zväz, tak o 20 rokov budeme mať viac ukrajinský národ, ako máme teraz," povedala denníku.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu