Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Izrael je vo vojne, vyhlásil premiér Netanjahu: Spustili operáciu "Swords of Iron"

Ilustračné foto Zobraziť galériu (12)
Ilustračné foto (Zdroj: FOTO TASR/AP)

GAZA - Vodca islamistického hnutia Hamas oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. V Jeruzaleme sa rozozvučali sirény oznamujúce letecký poplach. Informuje agentúra AP a AFP.

archívne video

Hamas roky budoval sieť podzemných tunelov nazývanú Metro: Izrael ich takto zbombardoval (Zdroj: FB/Israel Defence Forces)

aktualizované 21:45

Veľké letecké spoločnosti tento víkend zrušili lety do Tel Avivu po prekvapivom útoku hnutia Hamas proti Izraelu. Na palube príletov na letisku Ben Gurion v Tel Avive boli ako zrušené označené lety spoločností Air France, Lufthansa, Emirates, Ryanair, Aegan Airlines a niektorých amerických aerolínií."Vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu v Tel Avive," Lufthansa zachovala jeden let späť do Frankfurtu, uviedol hovorca nemeckého prepravcu. "Všetky ostatné lety Lufthansy do Tel Avivu boli na túto sobotu zrušené," dodal.

aktualizované 21:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podľa vyhlásenia svojej strany Likud vyzval opozičných lídrov Jaira Lapida a Bennyho Ganca, aby spoločne vytvorili mimoriadnu národnú vládu. Ide o reakciu na útok militatntného hnutia Hamas s pásma Gazy proti južnému Izraelu. Lapid predtým izraelským médiám povedal, že je ochotný vytvoriť s Netanjahuom mimoriadnu vládu.

"Pred chvíľou som sa stretol s premiérom Netanjahuom. Povedal som mu, že v tejto mimoriadnej situácii som ochotný s ním zostaviť núdzovú, úzku, profesionálnu vládu. Netanjahu vie, že so súčasným nefunkčným bezpečnostným kabinetom nemôže zvládnuť vojnu," povedal Lapid, šéf opozičnej strany Ješ atid (Budúcnosť existuje).

aktualizované 20:45

Boje medzi izraelskými vojakmi a palestínskymi militantmi, ktorí na územie Izraela prenikli z Gazy, pokračujú na "22 miestach v Izraeli". V sobotu večer o tom informovala armáda.

aktualizované 20:32

Počet obetí konfliktu s Izraelom v Gaze stúpol na 232. Predstaviteľ palestínskeho ministerstva zdravotníctva pre BBC povedal, že od začiatku izraelských útokov dnes ráno zahynulo v Gaze najmenej 232 ľudí. Zranenia utrpelo podľa ministerstva najmenej 1790 ľudí.

aktualizované 19:28

Izrael v sobotu prikázal štátnej elektrárenskej spoločnosti, aby zastavila dodávky do pásma Gazy. Ide o reakciu na prekvapivý útok palestínskej militantnej skupiny Hamas proti Izraelu, uviedol minister energetiky. "Podpísal som príkaz, ktorý nariaďuje (izraelskej) elektrárenskej spoločnosti zastaviť dodávky do Gazy," uviedol vo vyhlásení minister energetiky Israel Katz.

MIMORIADNY ONLINE Izrael je
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

aktualizované 18:20

Izraelské bojové lietadlá zasiahli v sobotu v Gaze tri viacpodlažné budovy, informovali novinári agentúry AFP."Teroristická organizácia Hamas zámerne umiestňuje svoje vojenské prostriedky do srdca civilného obyvateľstva v pásme Gazy," uviedla armáda vo vyhlásení potvrdzujúcom útok."Pred útokom IDF (armáda) vopred varovala okupantov... a požiadala ich o evakuáciu," uviedla izraelská armáda.

aktualizované 18:14

Izraelské bojové lietadlá zasiahli v sobotu v Gaze tri viacpodlažné budovy, informovali novinári agentúry AFP."Teroristická organizácia Hamas zámerne umiestňuje svoje vojenské prostriedky do srdca civilného obyvateľstva v pásme Gazy," uviedla armáda vo vyhlásení potvrdzujúcom útok."Pred útokom IDF (armáda) vopred varovala okupantov... a požiadala ich o evakuáciu," uviedla izraelská armáda.

aktualizované 17:33

Hovorca izraelských obranných síl (IDF) potvrdil, že militanti Hamasu v Pásme Gazy držia izraelských "vojakov a civilistov" ako rukojemníkov. Hamas oznámil, že má 53 "vojnových zajatcov" - tj. rukojemníkov. IDF presnejšie informácie nekomentuje. Izraelskí predstavitelia popierajú, že medzi unesenými je aj generálmajor IDF.

aktualizované 17:24

Medzi obeťami či zranenými v dôsledku teroristických útokov v Izraeli neevidujú občanov SR. Uviedlo  to ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) s odvolaním sa na informácie Zastupiteľského úradu SR v Tel Avive.V blízkovýchodnej krajine môže byť podľa odhadov rezortu niekoľko stoviek turistov zo Slovenska. "Službu dobrovoľnej registrácie pred cestou do Izraela využilo podľa údajov rezortu zhruba tridsať občanov SR. Predpokladáme, že skutočný počet môže byť vyšší," oznámilo MZVEZ. Okrem toho sa vyše tristo turistov nachádza v rámci organizovaných zájazdov v mestách Nazaret, Jeruzalem či Betlehem. "Sú v poriadku, časť z nich sa plánuje ešte počas víkendu vrátiť na Slovensko," informovalo ministerstvo.

aktualizované 17:15

Brazília ako predsedajúca krajina v Bezpečnostnej rade OSN v sobotu oznámila, že zvolá mimoriadne zasadnutie tohto orgánu, aby sa zaoberal eskaláciou násilia v Izraeli a pásme Gazy. Zároveň vyzvala na zdržanlivosť. "Brazílska vláda odsudzuje sériu bombových útokov a pozemných útokov, ktoré sa dnes (sobotu) uskutočnili v Izraeli z pásma Gazy," uviedlo brazílske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Vyzvalo zúčastnené strany konfliktu, aby sa "vyhýbali eskalácii situácie".

MIMORIADNY ONLINE Izrael je
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

aktualizované 16:56

Najmenej 100 ľudí zahynulo a približne 900 utrpelo zranenia v Izraeli pri rozsiahlych útokoch palestínskych militantov z pásma Gazy, informovali v sobotu izraelské médiá s odvolaním sa na zdravotníkov. Izraelské následné odvetné útoky zabili v pásme Gazy 198 ľudí a zranili ďalších 1600 osôb, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v tejto palestínskej enkláve.

aktualizované 16:28

Najmenej 40 ľudí bolo zabitých v Izraeli pri masívnych sobotňajších útokoch militantného hnutia Hamas z palestínskeho pásma Gazy, informovali izraelské záchranné služby. Ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve zasa uviedlo, že na jej území zahynulo najmenej 198 ľudí. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a DPA.

aktualizované 16:06

Pentagon v sobotu opätovne potvrdil "neochvejný" záväzok Spojených štátov voči právu Izraela brániť sa. Sľúbil, že zabezpečí, aby kľúčový spojenec USA na Blízkom Východe mal na to prostriedky."Náš záväzok voči právu Izraela brániť sa zostáva neochvejný," uviedol minister obrany Lloyd Austin vo vyhlásení. Pentagon preto bude "na zaistení toho, aby Izrael mal to, čo potrebuje na svoju obranu a ochranu civilistov pred nerozlišujúcim násilím a terorizmom."

aktualizované 16:00

Predseda vlády SR Ľudovít Ódor je šokovaný a zdesený masívnymi útokmi Hamasu na Izrael. Uviedol to na sociálnej sieti X. "Agresia a násilie na nevinných ľuďoch nikdy nezabezpečia mier a stabilitu na Blízkom východe," zdôraznil.

aktualizované 15:22

Irán podporuje útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, oznámil v sobotu vplyvný poradca najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Tento prekvapivý útok označil za "veľkolepú operáciu". "Podporujeme veľkolepú operáciu Búrka al-Aksá," povedal Chameneího poradca Rahím Safaví v iránskej metropole Teherán na stretnutí, ktoré sa konalo na pomoc palestínskym deťom. "Podporujeme túto operáciu a sme si istí, že front odporu proti sionistickému režimu túto vec tiež podporí," dodal.

aktualizované 15:00

Izrael je vo vojne a má plné právo tvrdo zakročiť proti teroristom z Hamasu. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) to uviedol v reakcii na teroristické útoky proti Izraelu."Je mi ľúto všetkých ľudských životov, bezbranných žien, detí, otcov, ktorých títo teroristi zavraždili," podotkol. Zároveň vyjadril hlboké pohoršenie nad konaním Hamasu a všetkým príbuzným obetí vyjadril úprimnú sústrasť. "Izrael, si v našich myšlienkach a modlitbách," dodal Kollár v reakcii, ktorú sprostredkovala hovorkyňa šéfa parlamentu Michaela Jurcová.

aktualizované 14:37

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dôrazne odsudzuje teroristické útoky proti Izraelu. Napísala to na platforme X, zároveň vyjadrila solidaritu so všetkými obeťami agresie.

aktualizované 14:25

Slovenská polícia podrobne monitoruje situáciu v súvislosti s dianím v Izraeli. V prípade potreby je pripravená prijať adekvátne opatrenia. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová."Jednotlivé krajské riaditeľstvá Policajného zboru mapujú objekty v rámci každého kraja a taktiež po svojej línii analyzujú a vyhodnocujú situáciu a prijímajú potrebné riešenia. Taktiež sme v úzkom spojení so zahraničnými partnermi, aby sme získali ďalšie informácie," priblížila.

aktualizované 14:15

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán aj minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odsúdili v sobotu útoky hnutia Hamas na Izrael. "Dôrazne odsudzujeme brutálny útok na Izrael a jednoznačne podporujeme právo Izraela na sebaobranu. Chcel by som vyjadriť sústrasť premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Naše myšlienky a modlitby sú v týchto temných hodinách s ľudom Izraela," uviedol Orbán na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

aktualizované 14:07

Spojené štáty v sobotu jednohlasne odsúdili útok hnutia Hamas na Izrael. "Spojené štáty jednohlasne odsudzujú nevyprovokované útoky teroristov Hamasu proti izraelským civilistom," uviedol Biely dom. Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan komunikuje s izraelskou stranou v spojitosti s vojenskou operáciou."Stojíme pevne pri izraelskej vláde a občanoch a vyjadrujeme sústrasť nad stratou izraelských životov počas týchto útokov," dodal Biely dom.

aktualizované 14:05

Palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, zverejnilo v sobotu video zachytávajúce, ako jeho bojovníci zajali troch mužov v civilnom oblečení."Zábery na Brigády Izzedína al-Kassáma, ako berú do zajatia skupinu nepriateľských vojakov v bitke počas operácie al-Aksá Flood," uvádzalo sa na čiernom pozadí na začiatku videa. Spomínané brigády sú ozbrojeným krídlom hnutia Hamas.

aktualizované 13:50

Útok proti izraelským obciam v blízkosti Pásma Gazy aj raketové útoky ozbrojencov z hnutia Hamas ostro odsúdil Tom Wennesland, koordinátor OSN pre mierový proces na Blízkom Východe. Vo vyhlásení uviedol, že dôsledkom je rad izraelských obetí, zranených a civilistov odvlečených do Pásma Gazy. "Odpudivé útoky zamerané na civilistov" podľa neho musia okamžite prestať. Televízii Al-Džazíra potom Wennesland povedal, že očakáva "ďalšie ťažké dni".

aktualizované 13:45

Najmenej 22 ľudí prišlo o život a viac než 460 utrpelo zranenia počas sobotňajších útokov palestínskeho hnutia Hamas na území Izraela. Informuje agentúra AP a stanice BBC, ktoré sa odvolávajú na izraelské úrady a záchranné zložky.

Zdravotné stredisko v meste Beer Ševa na juhu Izraela oznámilo, že ošetrilo najmenej 280 ľudí, z ktorých 60 bolo vo vážnom stave. Nemocnica v meste Aškelon neďaleko pásma Gazy podľa svojich vyjadrení ošetrila 182 zranených vrátane 12 v ťažkom stave. 

Úrady v pásme Gazy oficiálne správy o obetiach nezverejnili. Reportéri AP boli svedkami pohrebov 15 osôb a spozorovali tiež, ako do jednej z nemocníc priviezli ďalších osem tiel. Nebolo však bezprostredne jasné, či išlo o bojovníkov alebo civilistov. Na oboch stranách sa šíria správy o mnohých ďalších obetiach, úrady však podrobnosti neposkytli, píše AP.

aktualizované 13:15 MZVEZ odsúdilo útoky

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) dôrazne odsudzuje pokračujúce teroristické útoky proti Izraelskému štátu a jeho obyvateľom. Rezort diplomacie zároveň upozorňuje cestujúcu verejnosť na zhoršenú bezpečnostnú situáciu v Izraeli.

"Občanov SR, ktorí sa nachádzajú v Izraeli, vyzývame na maximálnu ostražitosť a dodržiavanie pokynov miestnych orgánov. V prípade potreby môžu občania kontaktovať Zastupiteľský úrad SR v Tel Avive. Dôležité informácie aj kontakty sú zverejnené na webovej stránke rezortu (www.mzv.sk) či veľvyslanectva, ako aj na sociálnych sieťach," informoval hovorca ministerstva Matúš Dávid. Dianie v Izraeli podľa jeho slov rezort diplomacie pozorne sleduje a vyhodnocuje. Občanov zároveň v mene rezortu vyzval, aby sledovali informácie len z overených zdrojov. 

aktualizované 13:00 Boje s Palestínčanmi pokračujú.

Armáda uviedla, že oblasť na juhovýchode Izraela "zaplavuje" jednotkami, podľa denníka Haarec sa jej však nedarilo v oblastiach pri Pásme Gazy dostať situáciu pod kontrolu. V izraelských médiách sa objavujú výpovede obyvateľov pohraničných oblastí, ktorí prosia vládu o pomoc zabarikádovania vo svojich domoch. "Masakrujú nás. Nie je tu žiadna armáda, už je to šesť hodín. Ľudia prosí o život," citoval Haarec nemenovaného Izraelca.

"Vieme o civilistoch, ktorí sú zabarikádovaní na najrôznejších miestach. Vyzývame všetkých, aby zostali za zatvorenými dverami, nakoniec sa ku všetkým dostaneme, "povedal šéf izraelskej polície Kobi Šabtaj. Uviedol, že polícia a armáda sa potýka s viacerými "vojnovými zónami" a na oboch stranách sú mŕtvi. Jedna z izraelských televíznych staníc predtým informoval o zabití piatich palestínskych militantov v meste Sderot neďaleko Pásma Gazy.

aktualizované 12:51 Slovenka žijúca v Tel Avive sa skrýva v bunkri pred streľbou.

aktualizované 12:31 Aj Nemecko, Británia, Taliansko či Ukrajina odsúdili útoky z Gazy na Izrael

Nemecko "dôrazne odsudzuje teroristické útoky z Gazy proti Izraelu," uviedla ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v sobotu po vlne rakiet vystrelených na Izrael z palestínskej enklávy. Podobe reagovali aj vlády v Británii, Taliansku, na Ukrajine, vo Francúzsku, Španielsku či Holandsku. Informuje agentúra AFP a DPA.

MIMORIADNY ONLINE Izrael je
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Oren Ziv)

aktualizované 11:50 

Izraelská armáda oznámila, že začína operáciu „Iron Swords“ v reakcii na prekvapivý a masívny útok Hamasu. Podľa nej desiatky bojových lietadiel podnikajú údery proti miestam, ktoré patria k teroristickej skupine Hamas v Pásme Gazy.

 

⚔️Swords of Iron⚔️ The IDF is initiating a large-scale operation to defend Israeli civilians against the combined attack launched against Israel by Hamas this morning.

Posted by Israel Defense Forces on Saturday, October 7, 2023

aktualizované 11:40 Izraelskí záchranári hlásia 22 mŕtvych

Najmenej 22 ľudí zahynulo v Izraeli po tom, čo na krajinu ráno zaútočilo palestínske radikálne hnutie Hamas pôsobiace v Pásme Gazy. Uvádzajú to izraelské a zahraničné médiá s odvolaním sa na izraelskú záchrannú službu. Očakáva sa, že bilancia raketového a pozemného útoku porastie. Boje s ozbrojencami, ktorí prenikli do pohraničných komunít, pokračujú a množia sa informácie o tom, že útočníci berú Izraelčanov ako rukojemníkov a unáša ich do Pásma Gazy.

aktualizované 11:25 Netanjahu Izraelčanom: Sme vo vojne

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu obyvateľom Izraela oznámil, že krajina je vo vojne. Reagoval tým na rozsiahle neočakávané útoky hnutia Hamas na územie Izraela. Informuje agentúra DPA. "Občania Izraela, sme vo vojne," uviedol Netanjahu vo videozázname, ktorý bol odvysielaný z vojenského veliteľstva v Tel Avive.

Netanhaju dodal, že zvolal vedúcich predstaviteľov bezpečnostných systémov krajiny, nariadil rozsiahlu mobilizáciu a odvetné útoky, píše stanica BBC. Nepriateľ podľa jeho slov za svoje činy zaplatí. "Sme vo vojne a zvíťazíme v nej," vyhlásil premiér.

aktualizované 10:55 Wlachovský ostro odsudzuje útoky

Nočný raketový útok na Izrael, i preniknutie teroristov na jeho územie z pásma Gazy ostro odsúdil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Wlachovský. "Izrael má právo brániť sa voči takejto agresii," napísal na sociálnej sieti X. Vyjadril zároveň ľútosť nad obeťami útokov i nad všetkými, ktorých násilný akt zasiahol. Izraelský minister obrany Joav Gallant uviedol, že izraelskí vojaci bojujú na všetkých miestach, kde došlo ku vtrhnutiam na izraelské územie. Obyvateľov vyzval, aby sa riadili pokynmi armády.

aktualizované 10:40 Vrcholní predstavitelia EÚ odsúdili útoky hnutia

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a predseda Európskej rady Charles Michel v sobotu odsúdili útoky hnutia Hamas na Izrael. Informuje agentúra AFP a DPA.

Borrell na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že EÚ správy z Izraela sleduje. "Jednoznačne odsudzujeme útoky hnutia Hamas," napísal. "Toto hrozné násilie sa musí bezprostredne skončiť. Terorizmus a násilie nič nevyriešia," dodal. EÚ podľa jeho slov v týchto náročných chvíľach vyjadruje solidaritu s Izraelom.

"Rázne odsudzujeme bezhlavé útoky voči Izraelu a jeho obyvateľom z tohto rána, ktoré spôsobujú teror a násilie voči nevinným obyvateľom," uviedol Michel. EÚ podľa jeho slov vyjadruje solidaritu Izraelčanom a stojí pri nich. Militantné hnutie Hamas v piatok vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela. Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav a spustila útoky na ciele v pásme Gazy.

aktualizované 10:16 Izrael bombarduje Pásmo Gazy v reakcii na palestínsky útok.

Izraelská armáda začala letecké údery v Pásme Gazy po tom, ako ráno palestínski ozbrojenci spustili rozsiahly raketový a pozemný útok na Izrael. Agentúra Reuters napísala, že jej svedok hlásil výbuchy v centrálnej časti pásma a v meste Gaza. Izraelská armáda podľa denníka Haarec uviedla, že nasadila desiatky lietadiel. 

Izraelský minister obrany Joav Gallant hnutie Hamas upozornil, že sa spustením útokov dopustilo vážneho omylu a začalo vojnu proti Izraelu. Dodal, že izraelskí vojaci bojujú na všetkých miestach, kde došlo ku vtrhnutiam na izraelské územie. Minister obyvateľov vyzval, aby sa riadili pokynmi úradov. Vyjadril presvedčenie, že Izrael v tejto vojne zvíťazí. Gallant nariadil mobilizáciu záložníkov a vyhlásil výnimočnú bezpečnostnú situáciu v okruhu do 80 kilometrov od pásma Gazy. To má izraelskej armáde umožniť lepšie chrániť civilistov.

Armáda po rannom palestínskom útoku začala operáciu Železné meče a mobilizuje desaťtisíce príslušníkov záloh, povedal médiám hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Agentúra AFP informovala, že stovky ľudí sa predtým vydali na útek zo svojich domov na severovýchode Pásma Gazy smerom hlbšie do oblasti ležiacej medzi Izraelom a Egyptom.

Dramatické udalosti zjednotili izraelskú politickú scénu, lídri opozičných strán v parlamente v spoločnom vyhlásení vyjadrili podporu armáde a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo palestínsky "terorizmus". "V takýchto dňoch v Izraeli nie je žiadna opozícia a koalícia," uviedli zástupcovia štyroch strán.

Viac o téme: VojnaMobilizáciaIzraelGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu