Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Južná Kórea zaviedla pre obchod so zbraňami sankcie na dve slovenské firmy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man, File)

SOUL - Južná Kórea uvalila nové sankcie na desať jednotlivcov a dve spoločnosti zapojené do ilegálneho obchodovania Severnej Kórey so zbraňami s ďalšími krajinami vrátane Ruska.

Na sankčnom zozname je napríklad firma Versor s.r.o. so sídlom na Slovensku, ktorá je podľa tlačovej správy amerického ministerstva financií z augusta prepojená na slovenského občana azerbajdžanského pôvodu Ašota Mkrtyčeva. Druhou slovenskou spoločnosťou na sankčnom zozname Južnej Kórey je Glocom, píše Jonhap.

Do zoznamu sankcií bol pridaný aj severokórejský minister obrany

Toto opatrenie Soulu nasledovalo po nedávnom stretnutí vodcu KĽDR Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina, ktoré vyvolalo obavy z ich vojenskej spolupráce.Do zoznamu sankcií bol pridaný aj severokórejský minister obrany Kang Son-nam a bývalý náčelník generálneho štábu Severokórejskej ľudovej armády Pak Su-il, informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Soule.

Na východe Ruska sa stretli Vladimir Putin a Kim Čong-un
Zobraziť galériu (2)
Na východe Ruska sa stretli Vladimir Putin a Kim Čong-un  (Zdroj: profimedia.sk)

Kang sprevádzal severokórejského vodcu Kim Čong-una na návšteve v Rusku minulý týždeň, kde s Putinom pravdepodobne rokovali o dodávkach munície a spolupráci v oblasti vesmírnych technológií.
Ide už o 12. sankčné opatrenie Južnej Kórey proti KĽDR od vlaňajšieho mája. Od nástupu prezidenta Jun Sok-jola do úradu bolo na sankčný zoznam dodaných celkovo 64 jednotlivcov a 53 úradov či firiem.

Viac o téme: ZbraneSankcieSlovenské firmyJužná KóreaObchod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu