Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VOJNA na Ukrajine Deň päťstosedemdesiaty šiesty (20. septembra 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mary Altaffer)

NEW YORK - Ruský prezident Vladimir Putin môže ukončiť vojnu na Ukrajine jediným pokynom. Uviedol to dnes nemecký kancelár Olaf Scholz pred Valným zhromaždením OSN. Vyzval na správne riešenie pre Ukrajinu, ktorým podľa nemeckého politika nemôže byť mier bez spravodlivosti či slobody.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 573

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 573 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:06 Zo zločinov voči ľudskosti na Ukrajine obvinil v stredu Moskvu na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

21:05 Vojenská spravodajská služba Ukrajiny v stredu vyhlásila, že ukrajinské sily zaútočili na ruské vojenské základne na okupovanom Kryme. Ruské úrady na Kryme však tvrdia, že ich protivzdušná obrana letecké útoky odrazila. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

20:36 Nedávne zničenie ruskej lode, ponorky a viacerých systémov protivzdušnej obrany ukrajinskými silami naznačuje, že Krymský polostrov môže byť oveľa zraniteľnejší, než Moskva plánovala.

Nad miestom výbuchu v muničnom sklade ruskej armády na Kryme stúpa dym
Zobraziť galériu (4)
Nad miestom výbuchu v muničnom sklade ruskej armády na Kryme stúpa dym  (Zdroj: SITA/AP Photo)

20:35 Poľský minister pre európske záležitosti Szymon Szynkowski vel Sęk povedal, že kroky Kyjeva v prebiehajúcom spore o dovoz obilia podkopávajú podporu poľskej verejnosti pre pomoc Ukrajine, informovala dnes agentúra PAP.

19:58 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu obraňoval právo veta svojej krajiny v Bezpečnostnej rade OSN ako "legitímny nástroj" medzinárodných vzťahov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

18:24 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu na pôde Bezpečnostnej rady OSN označil ruskú vojenskú inváziu do jeho krajiny za "zločineckú" a Moskve by podľa neho malo byť odobraté právo veta v tomto najvplyvnejšom orgáne svetovej organizácie. Informovala o tom agentúra AFP.

17:41 Prezident USA Joe Biden môže zajtra oznámiť nový veľký balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

17:40 Ruský dron zaútočil na švédskych novinárov na Ukrajine. Na auto dvoch novinárov švédskej spravodajskej televízie TV4 zaútočil v Záporožskej oblasti ruský dron, pričom sa im nič nestalo, ale zranil ich miestny ukrajinský producent a dvaja policajti, informovala TV4.

16:56 V sklade paliva v meste Soči na juhu Ruska vypukol v stredu požiar, ktorý sa neskôr podarilo uhasiť. Úrady uviedli, že jeho príčinu vyšetrujú. Podľa niektorých správ išlo o útok dronom. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Na videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach vidno horiaci sklad s nápisom Rosnefť, čo je jedna z najväčších ropných spoločností v Rusku.

16:41 Ukrajina má právo na ochranu súdu OSN v prípade proti Ruskej federácii, uviedol v Haagu zástupca Nemeckého ministerstva zahraničných vecí. Podľa nej zmluvné strany dohovoru o predchádzaní genocíde, v tomto prípade Ruská federácia, nemôžu prijímať jednostranné opatrenia na základe absolútne nepodložených obvinení z genocídy. Nemecko vyzvalo súd OSN, aby pokračoval v posudzovaní žaloby Kyjevu proti Ruskej federácii. Pripomeňme, že Rusko, začínajúc inváziu, ju odôvodnilo údajnou "genocídou" v Donbase.

16:40 Poľsko v stredu uviedlo, že si predvolalo veľvyslanca Ukrajiny v súvislosti s výrokmi prezidenta Volodymyra Zelenského na pôde Valného zhromaždenia OSN ohľadne sporu okolo vývozu ukrajinského obilia. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

15:46 Najvyššia rada, ukrajinský parlament, schválila dnes novú verziu zákona o majetkových priznaniach s dodatkom, že priznania budú okamžite verejne prístupné. Podľa poslanca Jaroslava Železniaka hlasovalo za 341 zákonodarcov.

15:45 Potenciálne zastavenie činnosti vlády USA by mohlo ohroziť pomoc Ukrajine. Možnosť hroziaceho zatvorenia vlády v USA môže narušiť tok vojenskej pomoci Ukrajine, uviedol hovorca Pentagónu pre Politico v článku uverejnenom 19. septembra.

14:25 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu uviedol, že prijal pozvanie čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na návštevu Číny v októbri. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na ruské médiá.

13:30 Bulharská vláda schválila dočasné zastavenie dovozu slnečnicových semien z Ukrajiny. Ako v stredu informoval bulharský premiér Nikolaj Denkov, reagovala tým na protesty poľnohospodárov a bude podporovať miestnu produkciu farmárov. Informuje agentúra DPA.

13:00 V okupovanom Sevastopole hlásia výbuch. Doprava na Krymskom moste je dočasne zablkovaná.

12:15 Vrak stíhačka Su-34 vo Voronežskom regióne. 

 

11:06 Ukrajina si zaslúži spravodlivý a trvalý mier, ktorý nebude založený na podmienkach vnútených dobyvateľom ani na kompromise. Nesmie ponechať Rusku nádej, že raz naplní svoje imperiálne ambície. Počas všeobecnej rozpravy na Valnom zhromaždení OSN to vyhlásil český prezident Petr Pavel.

10:30 Poľský prezident Andrzej Duda prirovnal reakciu Ukrajiny na poľské predĺženie zákazu dovozu ukrajinského obilia k reakcii topiaceho sa človeka, ktorý môže ublížiť záchrancovi. V stredu o tom informovala poľská tlačová agentúra PAP.

10:00 Ruské ministerstvo obrany informovalo o havárii litadla Su-34 vo Voronežskom regióne. 

9:00 Podľa predbežných údajov ukrajinských vzdušných síl systémy protivzdušnej obrany zostrelili v noci nadnes 17 z 24 ruských samovražedných bezpilotných lietadiel.

8:15 Rusko používa potraviny a ich nedostatok na svetových trhoch ako zbraň a ohrozuje tak nielen Ukrajinu, ale celé medzinárodné spoločenstvo. Valnému zhromaždeniu OSN to dnes v New Yorku povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol tiež, že pripravuje globálny mierový summit, kam je zvaná každá krajina, ktorá netoleruje žiadny prejav agresie.

7:45 Ruský dronový útok zasiahol v noci na dnes ropnú rafinériu v meste Kremenčuk v Poltavskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny a spôsobil tam požiar. Podľa agentúry Reuters to uviedol šéf oblastnej správy Dmytro Lunin. Prevádzka zariadenia bola prechodne zastavená, napísal Lunin na sociálnej sieti telegram. Informácie o obetiach nemá.

6:30 Iránsky prezident Ebráhím Raísí v utorok obvinil Spojené štáty z podnecovania vojny na Ukrajine. Urobil tak v prejave prednesenom v rámci všeobecnej rozpravy 78. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, v ktorom zároveň požadoval zrušenie amerických sankcií uvalených na Irán.

Viac o téme: MoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu