Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Guterres vyzval hnutie Taliban na opätovné otvorenie škôl pre afganské dievčatá

António Guterres
António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaer)

ISLAMABAD - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyzval afganské vládnuce radikálne hnutie Taliban, aby tamojším dievčatám a ženám znovu umožnil študovať na školách.

"Dievčatá patria do škôl. Dovoľte im, aby sa vrátili," apeloval Guterres na sociálnej sieti X (predtým Twitter) v súvislosti s druhým výročím zákazu, ktorý Taliban zaviedol a znemožnil tak afganským študentkám navštevovať stredné školy. V decembri minulého roka Taliban zakázal všetkým ženám študovať na univerzitách.

Uzatvorenie dievčenských škôl je podľa Guterresa "neospravedlniteľným porušením ľudských práv, ktoré spôsobuje dlhodobé škody celej krajine".Medzitým sa k situácii v Afganistane vyjadrila ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ktorá na platforme X kritizovala, že v súvislosti so štúdiom dievčat sa za posledné dva roky v krajine nič nezmenilo. "Budúcnosť a sny tisícov afganských dievčat sú ohrozené," uviedla AI.

Taliban prevzal moc v Afganistane v auguste 2021. Krajina sa odvtedy stala vôbec jedinou na svete, ktorá znemožňuje dievčatám študovať ďalej po dokončení základnej školy.Predstavitelia hnutia pôvodne tvrdili, že zákaz sa zavádza ako dočasné opatrenie, ktoré sa zruší po vytvorení bezpečného prostredia pre ženy, aby mohli školy navštevovať. Zákaz však dosiaľ zrušený nebol.Kroky fundamentalistického hnutia odsudzuje medzinárodné spoločenstvo i humanitárne organizácie. Ako píše agentúra DPA, žiadna krajina zatiaľ oficiálne neuznala de-facto vládu Talibanu v Afganistane.

Viac o téme: ŠkolyVýzvaTalibanAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu