Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kosovský premiér kritizuje Lajčáka: Vraj je zaujatý v prospech Srbska

Albin Kurti Zobraziť galériu (2)
Albin Kurti (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys))

PRIŠTINA - Kosovský premiér Albin Kurti v pondelok obvinil osobitného predstaviteľa EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou Miroslava Lajčáka z nekorektného a zaujatého prístupu. Počas minulotýždňových rozhovorov v Bruseli medzi Srbskom a Kosovom o normalizácii vzťahov Lajčák podľa Kurtiho koordinoval svoje kroky so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell po rokovaniach v Bruseli pripísal zodpovednosť za ich neúspech kosovskému premiérovi. Ten sa podľa Borrella dožadoval, aby Srbsko fakticky uznalo nezávislosť Kosova ako podmienku ďalšieho pokroku v rokovaniach. Taktiež "nebol pripravený pristúpiť" k vytvoreniu združenia obcí so srbskou väčšinou na území Kosova, ktoré by im poskytlo väčšiu autonómiu.Kosovo jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008, čo Belehrad doteraz neuznal.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (2)
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Kurti v pondelok uviedol, že počas bruselských rokovaní navrhol konkrétny plán na naplnenie februárovej dohody o urovnaní sporov. Hoci Belehrad iný návrh v tejto súvislosti nepredložil, Lajčák sa podľa Kurtiho chopil iniciatívy a predložil starý srbský dokument, ktorý bol predtým zamietnutý."Tieto rokovania sa rozchádzajú v dôsledku asymetrie zo strany sprostredkovateľa. Nepotrebujeme takéhoto jednostranného vyslanca, ktorý vôbec nie je neutrálny a korektný...," vyhlásil Kurti.

Kosovo nebolo spokojné už s výberom Lajčáka ako sprostredkovateľa

Kosovský premiér kritizoval európskych diplomatov za to, že sa neohradili voči Srbsku, ktoré podľa neho neustále porušuje februárovú dohodu.Ako píše agentúra AP, Kosovo nebolo spokojné už s výberom Lajčáka ako sprostredkovateľa, pretože pochádza zo Slovenska a vyberal ho Španiel Borrell. Pritom Slovensko aj Španielsko spolu s ďalšími troma členskými štátmi EÚ neuznávajú nezávislosť Kosova. Borrell je však španielsky občan katalánskej národnosti.

Napätie medzi Prištinou a Belehradom vrcholilo počas mája, keď pri potýčkach na severe Kosova utrpelo zranenia približne 90 vojakov mierovej misie NATO (KFOR) a 50 srbských demonštrantov. V tejto oblasti žije 50.000 Srbov, ktorí tam tvoria väčšinu. Násilie vypuklo po tom, čo sa funkcií ujali starostovia albánskej národnosti po voľbách, ktoré bojkotovali Srbi žiadajúci naplnenie dohody o väčšej autonómii.

Viac o téme: KritikaSrbskoMiroslav LajčákAlbin Kurti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu