Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na protestoch v Nemecku za ochranu klímy sa zúčastnili desaťtisíce ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

BERLÍN/HAMBURG - Desaťtisíce ľudí protestovali v piatok na viac než 200 miestach v Nemecku za rýchlejšie tempo a ambicióznejšie kroky v oblasti ochrany klímy, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Len v metropole Berlín vyšlo v rámci iniciatívy Fridays for Future (Piatky za budúcnosť) do ulíc približne 24.000 ľudí. Podľa aktivistky Lusiy Neubauerovej sa na 13. globálnom klimatickom štrajku zúčastnili celé školy.

"Ľudia už nemajú záujem o to, aby sa plnenie klimatických cieľov oneskorilo," dodala. Ku klimatickým demonštráciám došlo aj v ďalších veľkých mestách v celom Nemecku. Desaťtisíce ľudí protestovali napríklad aj v Hamburgu, Kolíne nad Rýnom, Mníchove, Frankfurte, Stuttgarte či Lipsku. Na plagátoch mali demonštranti okrem iného napísané heslá ako "Musíte konať!", píše DPA.

K protestom došlo aj v niektorých ďalších európskych krajinách, napríklad v Štokholme, Dubline či vo Viedni. V rakúskej metropole sa podľa odhadov organizátorov zišlo až 20.000 ľudí. K podobne zameranej akcii dokonca došlo aj na Severnom póle. Zhruba 40 klimatických expertov v Arktíde, ktorí sa nachádzajú na palube výskumnej lode Polarstern, zverejnilo fotografiu, na ktorej pózujú pred transparentom s nápisom: "Predkladáme fakty. Je čas konať".

Celosvetovo sú až do nedele naplánované stovky ďalších demonštrácií a protestných akcií za ochranu klímy, na ktorých sa očakáva účasť miliónov ľudí, píše DPA.

Viac o téme: ProtestKlímaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu