Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Orbán si želá čo najviac konzervatívnych vlád podporujúcich rodinu v Európe

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Franc Zhurda)

BUDAPEŠŤ - Je potrebné zabezpečiť, aby sa v čo najväčšom počte európskych krajín dostali k moci konzervatívne sily priateľské k rodine. Vyhlásil to vo štvrtok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo svojom prejave v úvode dvojdňového demografického fóra v Budapešti.

Premiér tvrdí, že Maďarsko je najhlasnejším zástancom rodín a riešenia problematiky demografie v medzinárodnej politike.Podľa Orbána je dobrou správou, že v Taliansku posledné voľby vyhrala pravica. "V oboch krajinách (Maďarsko a Taliansko) vedia, že bez autority niet slobody a rodiny sú základom národov," poznamenal Orbán.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán  (Zdroj: SITA/Bertrand Guay, Pool via AP)

Bulharsko je podľa jeho slov dôležitým partnerom Maďarska v ochrane pred nelegálnou migráciou a tiež v oblasti energetickej bezpečnosti.Na podujatie pricestovali predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová a bulharský prezident Rumen Radev. Zúčastnia sa na ňom aj hostia z Bosny a Hercegoviny a z Azerbajdžanu.Takzvaný Budapeštiansky demografický summit sa prvýkrát konal v roku 2015 a odvtedy sa uskutočňuje každé dva roky. Účastníci fóra, medzi ktorými sú aj predstavitelia historických cirkví, spoločne uvažujú o riešení a o najdôležitejších otázkach, ktoré sa týkajú rodín.
 

Viac o téme: VládaMaďarskoEurópaViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu