Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda schválila obstaranie systémov protivzdušnej obrany za 193,98 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: OS SR)

BRATISLAVA - Vláda schválila zámer Ministerstva obrany (MO) SR na obstaranie systémov protivzdušnej obrany. Jeden mobilný systém stredného dosahu by mal rezort obstarať od Izraela a prenosné komplety protivzdušnej obrany veľmi krátkeho dosahu od Poľska. Náklady na oba typy systémov sú 193,98 milióna eur.

Ide o prvú etapu akvizície palebných prostriedkov protivzdušnej obrany. "V prípade neuskutočnenia navrhovanej investície SR v rámci spôsobilosti protivzdušnej a protiraketovej obrany v horizonte troch až piatich rokov úplne stratí schopnosti palebných prostriedkov pozemných systémov protivzdušnej obrany," skonštatoval rezort. Súčasťou kontraktu bude uzatvorenie opcií na dodávky predmetných systémov v ďalších etapách príslušných projektov a zároveň na tvorbu potrebných zásob munície.

archívne video

Ministerstvo obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých viacúčelových vozidiel (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Ministerstvo tiež upozornilo, že vzhľadom na význam, rozsah a vysokú finančnú náročnosť projektu vyzbrojovania je na úspešnú realizáciu nevyhnutné zabezpečenie stabilného financovania v celom cykle obranného plánovania. Prípadné vyčlenenie nižšieho objemu finančných prostriedkov v jednotlivých rokoch by znamenalo posun reálnych dodávok.

Rokovanie s Izraelom

O obstaraní mobilného systému stredného dosahu bude Slovensko rokovať s Izraelom. Za obstarávaciu cenu 128,1 milióna eur by sa mala obstarať súprava BARAK-MX v konfigurácii s pracoviskom riadenia paľby, novým streleckým radarom a tromi odpaľovacími zariadeniami schopnými niesť a odpáliť po osem rakiet vrátane prvotného balíka munície, podporných zariadení, automobilových nosičov, integrácie do systémov velenia a riadenia OS SR a balíka integrovanej logistickej podpory, zahŕňajúceho počiatočný výcvik, špeciálne náradie a kontrolno-meraciu aparatúru, zásobu náhradných dielov a záručný servis po dobu dvoch rokov. Na druhom mieste je druhá izraelská ponuka, nasleduje nemecká a francúzska ponuka.

Poľsko ponúklo Slovensku 36 prenosných kompletov protivzdušnej obrany Piorun vrátane prvotného balíka munície a balíka integrovanej logistickej podpory, zahŕňajúceho počiatočný výcvik, dokumentáciu, simulátory, špeciálne náradie a kontrolno-meraciu aparatúru, zásobu náhradných dielov a záručný servis po dobu dvoch rokov za obstarávaciu cenu 65,88 milióna eur. Po Poľsku nasledujú v hodnotení rezortu obrany Švédsko, Francúzsko a Južná Kórea.

Viac o téme: ObranaVládaMinisterstvo obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu