Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecko pozastavuje prijímanie azylantov z Talianska na základe mechanizmu Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecko pozastavuje prijímanie migrantov z Talianska, ktorí prichádzajú na základe mechanizmu solidarity EÚ. Oznámilo to v stredu nemecké ministerstvo vnútra. Správu sme prevzali z agentúry DPA.

"Vzhľadom na súčasný vysoký migračný tlak na Nemecko, pokračujúce pozastavenie dublinských presunov niektorými členskými krajinami vrátane Talianska zosilňuje hlavnú výzvu, ktorej Nemecko v súčasnosti čelí v spojitosti so svojimi kapacitami na prijímanie migrantov a ich ubytovania," uviedol hovorca ministerstva. Tzv. dublinské pravidlá určujú, že žiadatelia o azyl musia požiadať o štatút utečenca v prvej bezpečnej krajine EÚ, do ktorej sa dostanú. Žiadatelia, ktorí sa pokúsia takúto žiadosť podať v inej členskej krajine - často ide o bohatšie krajiny ako Nemecko - môžu byť poslaní naspäť.

archívne video 

Policajná naháňačka: Auto s migrantmi zadržali až v Českej republike (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Trenčiansky kraj)

EÚ tento systém spustila v roku 2022

Nemecká vláda podľa hovorcu vlády Rím informovala o pozastavení procesu, pretože Taliansko od konca augusta prijalo len 10 migrantov vrátených z Nemecka. Nemecko pôvodne súhlasilo, že prijme 3500 žiadateľov o azyl z členských krajín EÚ na južnej vonkajšej hranici EÚ. Do týchto krajín prichádza najviac migrantov. Doteraz bolo prostredníctvom mechanizmus solidarity EÚ do Nemecka presunutých 1731 osôb, ktoré tam požiadali o azyl, z toho 1043 z Talianska, píše rozhlasová stanica Deutsche Welle. EÚ tento systém spustila v roku 2022 v reakcii na zaťaženie krajín v oblasti Stredozemného mora ako Grécko či Taliansko, ktoré čelili vysokým počtom prichádzajúcich migrantov.

Viac o téme: NemeckoTalianskoAzylantiEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu