Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň päťstošesťdesiaty deviaty (13. septembra 2023)

Americký expert na obranu Michail Razvozhaev zdieľal fotografiu, ktorá zrejme ukazuje ľavú stranu veľkej pristávacej lode triedy Ropucha Project 775, ktorá bola poškodená
Americký expert na obranu Michail Razvozhaev zdieľal fotografiu, ktorá zrejme ukazuje ľavú stranu veľkej pristávacej lode triedy Ropucha Project 775, ktorá bola poškodená (Zdroj: Telegram/Mikhail Razvozhayev)

KYJEV - Sevastopolom na Ruskom obsadenom polostrove Krym otriaslo počas noci na dnes viacero mohutných výbuchov, informovala ukrajinská agentúra Unian. Na sociálnych sieťach podľa nej miestni upozornili na najmenej sedem výbuchov a zábleskov na oblohe a na aktivitu protivzdušnej obrany. Šéf správy mesta Michail Razvožajev obvinil ukrajinské sily z raketového útoku. Podľa Unian zachvátil požiar sevastopoľskú lodenicu.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 566

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 566 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:40 Ukrajinským utečencom žijúcim v Česku sa zrejme predĺži dočasná ochrana až do marca 2025. Česká vláda v stredu schválila príslušný návrh novely zákona. Zároveň predstavila nový typ pomoci - bezplatnú asistenciu pri návrate na Ukrajinu. V stredu to uviedol český minister vnútra Vít Rakušan, informuje spravodajkyňa TASR.

19:38 Generálny tajomník OSN António Guterres na budúcotýždňovom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku očakáva osobnú účasť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA. "Prijmem ukrajinského prezidenta Zelenského," povedal Guterres. Ukrajina ešte neoznámila, kto ju bude na zasadnutí zastupovať. Pozorovatelia však očakávajú, že do New Yorku pocestuje Zelenskyj.

18:54 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu uviedol, že ruské sily pokračujú v "aktívnej obrane" voči ukrajinskej protiofenzíve. Moskva podľa neho nemá inú možnosť, ako zvíťaziť. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:13 Estónsko, Litva a Lotyšsko zakázali na svoje územie vjazd vozidlám s ruskými poznávacími značkami. Ich spoločný krok je v súlade so sankciami Európskej únie voči Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AP.

17:40 Po odstúpení od dohody o obilí Rusko zničilo asi 280 000 ton ukrajinského obilia, informoval denník The Financial Times.

16:09 Bielorusi chcú od Európskej únie počuť, že ich krajina nebude venovaná Putinovi ako "cena útechy". Uviedla to v stredu v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu líderka bieloruskej opozície v exile Sviatlana Cichanovská, informuje spravodajca TASR.

15:19 Trosky z dronu z nočného ruského útoku na ukrajinské dunajské prístavy sa opäť našli v Rumunsku.

14:30 Rusko v stredu odmietlo tvrdenia amerického denníka Wall Street Journal, podľa ktorých by mohli byť do plánovanej výmeny väzňov medzi Moskvou a západnými krajinami zahrnutí aj opoziční politici odsúdení v Rusku vrátane uväzneného Alexeja Navalného. TASR píše na základe správy agentúry AFP.

14:10 Severokórejský vodca Kim Čong-un odcestoval z kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, kde absolvoval niekoľkohodinové stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Po ceste do vlasti navštívi Kim na ruskom Ďalekom východe ešte mestá Komsomoľsk na Amure a Vladivostok.

12:27 Rusko vedie vojnu proti základným princípom Charty OSN, uviedla v stredu v Štrasburgu predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Štáty od Strednej Ázie až po indo-pacifický región sa preto obávajú, že by mohli čeliť rovnakému osudu ako Ukrajina, informuje TASR.

12:10 Severná Kórea podporuje ruského prezidenta Vladimira Putina vo všetkých jeho rozhodnutiach, povedal dnes podľa agentúry Reuters severokórejský vodca Kim Čong-un. Obaja štátnici sa zišli na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe, kde Putin uviedol, že Rusko pomôže KĽDR v oblasti vesmírnych družíc. Podľa Kima, pre ktorého bola dnešná návšteva prvou zahraničnou cestou od pandémie covidu-19, Moskva aj Pchjongjang vedú svätú vojnu proti Západu.

10:36 Podpora Európskej únie pre Ukrajinu bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné, uviedla v stredu v pléne europarlamentu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. EK podľa nej plánuje predĺžiť dočasné ochranné opatrenia na podporu Ukrajincov v EÚ. Podpora pre štyri milióny Ukrajincov, ktorí našli v Únii útočisko od začiatku ruskej vojenskej invázie, označila Leyenová vo svojom prejave za "odpoveď Európy na výzvu dejín," informuje TASR.

10:00 Prví ukrajinskí piloti by mohli zakončiť výcvik na amerických stíhačkách F-16 v USA pred koncom tohto roka. Na bojových misiách ale budú môcť lietať až za dlhší čas. Podľa agentúry AP to v utorok povedal riaditeľ americkej leteckej národnej gardy Michael Loh. Výcvik bude podľa neho prebiehať v Tuscone v Arizone a ukrajinskí piloti by tam mali doraziť v októbri.

8:17 Útok na Sevastopol z noci na stredu bol vykonaný raketami s plochou dráhou letu, ako aj námornými dronmi, informovalo ruské ministerstvo obrany. V dôsledku útoku boli poškodené dve lode, dodala britská stanica BBC odvolávajúca sa na ruské ministerstvo.

7:54 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európy (OBSE) opäť vyzvala Rusko, aby okamžite
prepustilo troch ukrajinských zamestnancov OBSE, ktorí boli pred viac ako 500 dňami zadržaní na okupovaných územiach Ukrajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

6:33 Sevastopolská lodenica na Krymskom polostrove, anektovanom Ruskom, v stredu po ukrajinskom útoku horí a zranených je 24 ľudí. Oznámil to miestny predstaviteľ dosadený Moskvou Michail Razvožajev. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

6:09 Gubernátor mesta Michail Razvožajev najprv na komunikačnej platforme Telegram napísal, že na útoky "nepriateľov" na Sevastopol zareagovala protivzdušná obrana, a vyzval obyvateľov na zachovanie pokoja. V ďalšom príspevku ale priznal, že v lodenici Sevmorzavod vypukol požiar a že zranenia tam utrpelo najmenej 24 ľudí. Štyria z nich sú podľa neho v stredne ťažkom stave. "Civilným objektom v meste žiadne nebezpečenstvo nehrozí," napísal tiež Razvožajev. Zverejnil fotografiu, ktorá ho zachytáva na pozadí plameňov.

6:00 Dánsko ohlásilo dvanásty a svoj doteraz najväčší balík pomoci Ruskom napadnutej Ukrajine. Kodaň poskytne do roku 2025 Kyjevu 5,8 miliardy dánskych korún, za ktoré majú byť nakúpené tanky, bojové vozidlá pechoty, tanková munícia a protilietadlové delá pre vojenskú obranu, oznámilo dnes dánske ministerstvo obrany. Väčšiny tejto podpory sa Ukrajina má dočkať ešte tento rok.

Putin tvrdí, že Ukrajina nedosiahla žiadny úspech vo svojej protiofenzíve

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok poprel, že Ukrajina dosiahla nejaký úspech vo svojej trojmesačnej protiofenzíve. Kyjev pritom hlásil menšie územné zisky v bojoch zameraných na opätovné dobytie svojho územia na juhovýchode, okupovaného Ruskom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Ukrajina vedie takzvanú protiofenzívu. Samozrejme, že nemá žiadne výsledky," povedal Putin na ekonomickom fóre v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe. Jeho hodnotenie ide proti vyhláseniam Kyjeva a ďalších vojenských analytikov, ktorí informujú, že ukrajinské sily dosiahli úspechy v Záporožskej oblasti, napríklad dobyli dedinu Robotyne a prerazili prvú obrannú líniu Ruska. Putin povedal, že Rusko bude pokračovať v bojových operáciách na Ukrajine, pretože Kyjev stále bojuje.

Hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Štupun v pondelok neskoro večer oznámil, že pozemné sily postupujú o 50 až 200 metrov denne."Niekedy nie je vôbec žiadny postup, pretože potrebujeme upevniť svoje nové pozície a chrániť vojakov," povedal Štupun pre ukrajinskú televíziu. Spresnil, že od začiatku protiofenzívy oslobodili 255 štvorcových kilometrov ukrajinského územia. Hovorca generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Andrij Kovalev v utorok oznámil, že sa im podaril ďalší postup na juh a na juhovýchod od Robotyne.

Moskva spustila plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu 24. februára 2022 a v súčasnosti okupuje približne 100.000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova, ktorý anektovala v roku 2014.

Viac o téme: LodenicaBojeRuskoVladimir PutinKrymVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu