Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Europarlament potvrdil Ilianu Ivanovú ako novú eurokomisárku za Bulharsko

Europarlament
Europarlament (Zdroj: TASR/AP)

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili vymenovanie Iliany Ivanovej z Bulharska za eurokomisárku pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež. Informuje o tom spravodajca.

Za jej potvrdenie vo funkcii, ktorú preberie po predošlej bulharskej eurokomisárke Mariji Gabrielovej, hlasovalo na zasadnutí v Štrasburgu 522 poslancov, 27 bolo proti a 51 sa hlasovania zdržalo. Výbor EP pre priemysel, výskum a energetiku a Výbor EP pre kultúru a vzdelávanie 5. septembra uskutočnili trojhodinové vypočutie Ivanovej, aby posúdilo, či je vhodná kandidátka na nástupkyňu Gabrielovej. Táto eurokomisárka sa 15. mája vzdala svojej funkcie v exekutíve EÚ a stala sa podpredsedníčkou bulharskej vlády a ministerkou zahraničných vecí.

Oba parlamentné výbory dali po vypočutí Ivanovovej pozitívne hodnotenie. Toto stanovisko následne potvrdila aj Konferencia predsedov výborov Európskeho parlamentu a Konferencia predsedov zložená zo šéfky EP a vedúcich politických skupín. V utorok získala dostatok hlasov aj v pléne europarlamentu a môže sa tak ujať výkonu svojej funkcie.

Viac o téme: EurokomisárkaEuroparlamentIliana Ivanova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu