Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tržby v priemysle v júli medziročne klesli o 8,7 %, tvrdí Štatistický úrad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Priemysel ako najdôležitejšie odvetvie v štruktúre ekonomiky zaznamenal v júli 2023 medziročný pokles tržieb o 8,7 %. Medzimesačne sa tržby znížili v priemysle o 3,9 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový vývoj najvýznamnejšie ovplyvnil medziročný pokles tržieb v dodávke elektriny a plynu o 48,2 %, vo výrobe z gumy a plastu o 21,4 %, vo výrobe kovov o 9,4 % a vo výrobe dopravných prostriedkov o 2 %. Tržby v odvetví výroby koksu a ropných produktov evidovali výrazný nárast o 96,8 %, keďže v rovnakom období minulého roka vykazovali nízke hodnoty, čím celkovo tržby za priemysel nezaznamenali ešte výraznejší percentuálny pokles.

Po očistení od sezónnych vplyvov tržby medzimesačne klesli v troch z piatich sledovaných odvetví ekonomiky. Najvýraznejšie sa znížili v priemysle o 3,9 %. Tržby v doprave a skladovaní klesli o 3,4 %, vo vybraných trhových službách to bolo o 2,4 % menej ako v júni. Naopak, medzimesačne vzrástli v stavebníctve o 0,8 %, ako aj v informačných a komunikačných činnostiach o 0,3 %.

V súhrne za prvých sedem mesiacov roka 2023 tržby za vlastné výkony a tovar medziročne najviac stúpli v informačných a komunikačných činnostiach o 11,5 %. Rast tržieb zaznamenali aj stavebníctvo o 2,2 % a doprava so skladovaním o 0,2 %. Medziročný pokles tržieb vo vybraných trhových službách sa prehĺbil na 10,3 % a priemyslu tržby klesli o 2,6 %.

Viac o téme: PriemyselŠtatistický úradTržby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu