Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Známy festival v nevadskej púšti skončil pod vodou: Nikto to nečakal, všetci sme uviazli v bahne, tvrdí česká turistka

Festival Burning Man 2023 v americkej Nevade musel byť pre silný dážď prerušený. Z púšte sa však dalo dostať až po troch dňoch.
Festival Burning Man 2023 v americkej Nevade musel byť pre silný dážď prerušený. Z púšte sa však dalo dostať až po troch dňoch. (Zdroj: Facebook/Helena Hel Hrubesova, Twitter/Zeno Calhoun/CBS News/Cinema Shogun)

BLACK ROCK CITY – Americký festival Burning Man, ktorý sa každoročne teší čoraz väčšej popularite, je oslavou alternatívnej kultúry. Tohto roku zavítalo do nevadskej púšte viac ako 70-tisíc ľudí. Nikto z nich nečakal, že podujatie postihne katastrofa, ktorá poprela všetky prírodné zákony. V púšti sa spustil lejak, ktorý zmenil piesok na totálne bahno. Najväčší problém bol s tým, že takmer nikto nevedel túto oblasť opustiť.

archívne video

Atmosféra posledného festivalového dňa na Pohode (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Festival alternatívnej kultúry Burning Man sa už tradične konal v provizórnom púštnom meste Black Rock City v Nevade vybudovanom len na tento účel. K najbližšej hlavnej ceste vedie jediná prašná cesta dlhá osem kilometrov, píše agentúra Reuters. Počas posledného augustového víkendu tu uviazlo až 72-tisíc ľudí. 

Účastníkom akcie bránilo v odchode hlboké bahno, ktoré v časti nevadskej púšte vzniklo po tom, čo od piatku spadlo až 3,8 centimetra zrážok. Odľahlú oblasť na severozápade Nevady zasiahol objem zrážok, ktorý tam bežne spadne za tri mesiace, informuje web CNN.

Niektorým účastníkom sa cez hlboké bahno podarilo odísť v terénnych vozidlách alebo dokonca po svojich, väčšina sa však z miesta dostala až po troch dňoch v pondelok 4. septembra. Organizátori zrušili alebo odsunuli väčšinu akcií, vrátane záverečného pálenia obrovskej postavy človeka a ohňostroja, a ľuďom nariadili, aby zostali na mieste a šetrili vodou, jedlom a palivom. Správy z piatku 1. septembra hovorili o úmrtí asi 40-ročného muža, organizátori však koncom týždňa bez ďalších podrobností uviedli, že jeho smrť nesúvisela s počasím.

Ďážď všetko zmenil 

Českému portálu Blesk sa podarilo získať informácie od Češky Heleny Hrubešovej, ktorá bola jednou zo 72-tisíc účastníkov. Na miesto dorazila 28. augusta, deň po začatí festivalu. "Bolo tam super počasie, žiadna piesočná búrka, ani fujavica. Hrala super hudba," hovorí na úvod.  Zmena počasia prišla v piatok ráno. Po niekoľkých hodinách sa dokonca rozhodla areál opustiť. "Povrch je tam veľmi ílovitý. Keď sa rozpršalo, začalo sa to lepiť na kolesá. O chvíľu som sa už nevedela pohnúť z miesta. Auto za mnou dokonca začalo horieť. Brala som to ako znamenie, že tam musím ostať, kým sa situácia nezlepší," pokračovala. 

Podľa jej slov v rádiu ustavične hlásili, že ľudia majú zostať v kempoch a čakať. "Snažili sme sa hlavne nepanikáriť. Ľudia ďalej tancovali, pili sme tequilu. Bahno sa doslova lepilo aj na topánky. Chodili sme buď v sáčkoch, ktoré sme si na ne nasadili, alebo sme si na topánky zvonku nasadili ponožky," spomína Helena. 

 

This is burning man now. 65k people stuck here until playa dries off and we can leave. First time in my life feeling like a refugee 🙈🙈😥

Posted by Helena Hel Hrubesova on Saturday, September 2, 2023

Ako pokrčovala, nepáčil sa jej prístup organizátorov. "Čakala by som, že organizátori vyrazia do ulíc a budú sa pýtať ľudí, či majú dostatok vody alebo jedla. Nič také sa ale nestalo, ľudia si pomáhali navzájom. Prekvapilo ma, ako boli všetci k sebe milí a snažili sa vychádzať si v ústrety," dodala na záver s tým, že na ďalší ročník sa zrejme nechystá, pretože nikto dopredu nevie, aké počasie nakoniec bude. V odľahlej púšti považuje premenlivé poveternostné podmienky za veľmi nebezpečné. 

Vyjadrenie organizátorov

Organizátori Burning Man, ktorí pomocou terénnych vozidiel vozili na miesto festivalu lieky a odvážali ľudí so zdravotnými problémami, uviedli, že "na takéto situácie sa pripravovali a pracovali do posledných síl na tom, aby ľuďom umožnili odchod z púšte čo najskôr". V pondelok 4. septembra sa začala po príjazdovej ceste z púšte tvoriť dlhá kolóna vozidiel. 

Festival Burning Man sa v USA koná od roku 1986. Dvojica mužov na pláži v San Franciscu vtedy zapálila asi 2,4 metra vysokú drevenú sochu muža pred malým obecenstvom. Teraz sa festival každoročne koná v odľahlom mieste v Nevade za účasti desiatok tisíc ľudí. Náplňou je spoločné spolužitie v excentrickom, umeleckom prostredí, ktoré sa snaží byť protiváhou kapitalistického spôsobu žitia. Jednou zo zásad festivalu je, že umelé mesto z púšte po jeho skončení zmizne a nezanechá po sebe žiadne stopy ani odpad.

Viac o téme: PočasieDážďBahnoPúšťUSANevadaFestivalBurning Man
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu