Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Schallenberg nesúhlasí so snahou pripraviť Maďarsko o predsedníctvo v Európskej únii

Alexander Schallenberg Zobraziť galériu (2)
Alexander Schallenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

BUDAPEŠŤ - Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v stredajšom rozhovore pre rakúsku tlačovú agentúru APA naznačil, že nesúhlasí so snahou, ktorá by pripravila Maďarsko o budúcoročné rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Schallenberg označil tieto pokusy za populistický prístup. Dodal, že hoci existujú oprávnené obavy okrem iného z protiúnijného postoja maďarského premiéra Viktora Orbána, predsedníctvo môže byť pre Maďarsko skúškou."Samotná skutočnosť, že štát plní predsednícku úlohu, ho núti snažiť sa pôsobiť ako neutrálny sprostredkovateľ pri dosahovaní spoločných európskych rozhodnutí," zdôvodnil Schallenberg a dodal, že ak bude chcieť byť Maďarsko úspešné, musí konať európskym spôsobom a snažiť sa zjednotiť ostatné štáty.

Alexander Schallenberg
Zobraziť galériu (2)
Alexander Schallenberg  (Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

Európsky parlament (EP) 1. júna vyjadril vážne obavy v súvislosti s vývojom v Maďarsku vzhľadom na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024. Europoslancov znepokojuje stav hodnôt EÚ v Maďarsku. Podľa nich sa zhoršuje v dôsledku "úmyselného a systematického úsilia vlády" aj napriek tomu, že EP aktivoval mechanizmus podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy.

Ide najmä o prijímanie zákonov bez dostatočnej parlamentnej kontroly a verejných konzultácií, zneužívania stavu ohrozenia, ochrany oznamovateľov s cieľom oslabiť práva LGBTIQ+ osôb a slobody prejavu a porušovania sociálnych a pracovných práv učiteľov.Po Španielsku polročné rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ od 1. januára 2024 preberie Belgicko a od 1. júla 2024 Maďarsko.

Viac o téme: PredsedníctvoMaďarskoEurópska úniaAlexander Schallenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu