Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európsky parlament podporil nomináciu Slovenky Kaszasovej do Európskeho dvora audítorov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL- Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu na plenárnej schôdzi v Štrasburgu podporili kandidatúru Slovenky Kataríny Kaszasovej na členstvo v Európskom dvore audítorov (EDA). Hlasovalo za ňu 597 europoslancov, 12 ich bolo proti a 33 sa zdržali.

Kaszasovú na členku EDA nominovala vláda SR. Začiatkom septembra podporil jej kandidatúru Výbor pre kontrolu rozpočtu EP. V súčasnosti pôsobí ako generálna riaditeľka Úradu pre dohľad nad výkonom auditu. Predtým zastávala riadiace funkcie v Európskej investičnej banke (EIB), Európskom investičnom fonde (EIF) a Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM) v Luxemburgu, ktorý má na starosti zabezpečenie finančnej stability eurozóny ako celku.

archívne video 

Bilčík v Európskom parlamente o spoločných nákupoch zbraní krajín Európskej únie (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Mandát predchádzajúceho slovenského člena sa skončil 6. mája 2022

Zmluva o EÚ umožňuje každému členskému štátu navrhnúť svojho kandidáta do Európskeho dvora audítorov. Rada EÚ (ministri členských štátov) po porade s europarlamentom schvaľuje členov EDA kvalifikovanou väčšinou na funkčné obdobie trvajúce šesť rokov. Mandát predchádzajúceho slovenského člena EDA Ladislava Balka sa skončil 6. mája 2022. Predošlého kandidáta SR Martina Klusa odmietli členovia rozpočtového výboru po jeho vypočutí v marci tohto roka a ten následne stiahol svoju kandidatúru.

Viac o téme: Európsky parlamentEurópsky dvor audítorovKatarína Kaszasová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu