Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Prezident Biden nominoval Jacka Lewa na post veľvyslanca v Izraeli

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden v utorok nominoval bývalého ministra financií Jacka Lewa na post veľvyslanca Spojených štátov v Izraeli. Ide o kľúčovú pozíciu v čase prudko rastúceho napätia medzi Bielym domom a jeho blízkovýchodným spojencom.

Lew (68) by mal vo funkcii nahradiť Toma Nidesa, ktorý post veľvyslanca opustil v júli tohto roka. Jeho (Lewovu) nomináciu ešte musí potvrdiť americký Senát. Lewove skúsenosti a skutočnosť, že vyznáva ortodoxný judaizmus, by mohli celý proces urýchliť, píše AFP.V prípade úspechu by to bol jeho prvý zahraničný post po niekoľkých desaťročiach strávených vo Washingtone. Ministrom financií bol počas druhého volebného obdobia prezidenta Baracka Obamu (2013–2017).

Jack Lew
Zobraziť galériu (2)
Jack Lew  (Zdroj: SITA)

Bidenova vláda bude Izrael naďalej podporovať

Vzťahy medzi Spojenými štátmi a Izraelom sú v súčasnosti napäté, pripomína AFP. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v lete tohto roka výrazne reformoval izraelské súdnictvo, čo v krajine vyvolalo vlnu protestov trvajúcu niekoľko mesiacov.Biden označil plán na pozbavenie súdov právomocí za sporný, zdôraznil však, že jeho vláda bude Izrael naďalej podporovať ako svojho spojenca. Spojené štáty sa v súčasnosti tiež usilujú o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a Saudskou Arábiou.

Viac o téme: USAIzraelJack LewJoe BidenVeľvyslnec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu