Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európu zasiahne najtuhšia zima za posledných 40 rokov! Uznávaný expert na klímu varuje: Potrvá to ďalšie desaťročia

Uznávaný klimatológ GWO, profesor David Dilley Zobraziť galériu (6)
Uznávaný klimatológ GWO, profesor David Dilley (Zdroj: gettyimages.com, Twitter/NSW Cricket Umpires’ & Scorers’ Association)

ORLANDO - Profesor, ktorý je uznávaný medzi klimatológmi a expertmi na správy o zmene počasia, prišiel s odvážnym tvrdením. Po vyše 40 rokoch sa máme pripraviť na ďalšie štyri desaťročia poznačené omnoho chladnejšími zimami, ako boli doteraz. Opiera sa o výpočty a pravidelne sa opakujúce javy z minulosti. Tvrdí, že už tento rok čaká Európu tuhá zima.

archívne video

Po 20 rokoch došlo k významnej dohode o emisných kvótach, tvrdí predseda Výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Ján Karahuta (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Podľa profesora a hlavného klimatológa GWO (Global Wind Organisation), Davida Dilleyho, sa priemerná teplota na Zemi vracia do obdobia spred roku 1982. Od tohto roku sa musíme pripraviť na dlhšie a chladnejšie zimy, ktoré budú trvať zhruba 40 rokov. 

Listy ako dôkaz

Dilley ďalej vysvetľuje, prečo táto zmena nastane. Vo svojom dlhom príhovore mierne poupravil tri štúdie od rozdielnych vedcov, pričom upozornil na to, že za globálne otepľovanie nie je zodpovedné ľudstvo svojimi činmi. Vysvetlil to napríklad na bunkách, ktoré sa nachádzajú v listoch rastlín. Nazýva ich prieduchy a informuje, že fungujú ako pľúca. 

Európu zasiahne najtuhšia zima
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Imges)

Ako vzorku použil skamenenú rastlinu z dávnych dôb, kde prieduchy podľa neho jasne ukazujú, aká bola v danom období koncentrácia oxidu uhličitého v ovzduší. "Za obdobie tisíc rokov vieme na základe prieduchov v rastlinách takmer s určitosťou tvrdiť, aký vzduch tu vtedy bol," vysvetlil s tým, že pokiaľ bolo prieduchov v liste veľa, rastlina prijímala málo oxidu uhličitého. Keď bolo prieduchov málo, vzduch bol naopak viac nasýtený oxidom uhličitým. 

Európu zasiahne najtuhšia zima
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa grafu sa tieto fázy opakovali. Napríklad v roku 800 n. l. sa vo vzduchu nachádzalo 375 častí na milión CO2, pričom postupne klesli na číslo 230. Lenže neskôr opäť stúpali a následne klesli. Je to klasická sínusoida, ktorá nám hovorí, že v roku 2010 bolo v ovzduší toľko CO2, ako v roku 800. Vysoké hodnoty CO2 v ovzduší vrcholia v cykloch globálneho otepľovania. 

Prirodzená zmena 

Vyplýva z toho jediné, a síce, že globálny cyklus ochladzovania celej planéty nastáva každých 230 rokov, pričom pretrváva 100 až 150 rokov, kým dôjde k opätovnému otepľovaniu. Keďže posledný cyklus nastal podľa Dilleyho v roku 1794, nachádzame sa presne na začiatku ďalšieho. "Ide o prirodzené ochladzovanie," zdôraznil. 

Európu zasiahne najtuhšia zima
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Zmeny sa odvijajú od rôznych javov. Teplota v Tichom oceáne (najväčšia koncentrácia vody na Zemi) sa strieda medzi teplou a studenou v priemere každých 30 až 42 rokov. Oceán sa za posledných 42 rokov stále otepľoval, čo znamená, že nastáva doba ochladzovania.  "Máme to potvrdené aj zmenou počasia. Tento prechod začal pri západnom pobreží USA a Kanady vo februári tohto roku, pričom zmeny v počasí trvali až do marca. Najmä Kalifornia sa musela vysporiadať s veľkými snehovými prehánkami a následnými záplavami, ktoré vyvrcholili suchom. V každom z troch prípadov to boli extrémy, na ktoré neboli miestni obyvatelia vôbec zvyknutí," pripomenul klimatológ. 

Morské prúdenie 

Okrem toho ešte spomína El Niño, odchýlku morského prúdenia v Tichom oceáne, ktorú ovplyvní chladnejšia voda. Za posledné roky bola v Kanade, Grónsku a na Antarktíde zaznamenaná najnižšia teplota vzduchu za posledné štyri roky. V roku 2021 zažila Antraktída najchladnejšiu zimu v histórii, zatiaľ čo v Grónsku padali v roku 2021 najnižšie teploty na jar a v lete od roku 1958. USA a Kanadu postihla začiatkom roka 2023 zima s rekordnými mrazmi. V niektorých štátoch USA nebolo tak chladno od 60. rokov minulého storočia. 

Atlantický oceán, ktorý bude mať vplyv aj Európu, prejde do chladnej fázy v roku 2030. V priebehu ochladzovania dvoch najväčších oceánov (10 až 15 rokov) bude zaznamenaný veľký pokles teploty na celom svete. "Proces globálneho otepľovania trval približne 20 rokov a toto nás čaká teraz v rámci ochladzovania. Vrchol a teda najchladnejšie by malo byť zhruba v roku 2040. Do tohto obdobia by sme sa mali pripraviť na zimy, aké postihli USA v 50. a 60. rokoch minulého storočia", spomenul Dilley.

Európu zasiahne najtuhšia zima
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Na záver ešte vysvetlil, prečo sa medziglaciálne obdobie opakuje zhruba každých 120-tisíc rokov. "Je to zapríčinené dráhou Zeme okolo Slnka, kedy sa Zem vychyľuje zo svojej dráhy a mení sa aj jej sklon vzhľadom k slnečnému žiareniu," vyjadril sa na záver. 

Viac o téme: Doba ľadováKlímaPredpoveďUSAEurópaOchladzovanieZmena klímyDavid Dilley
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu