Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Rada Európy odsúdila zámer Ruska uskutočniť voľby na okupovaných územiach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

BRUSEL/ŠTRASBURG - Predseda Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) Leendert Verbeek v pondelok odsúdil rozhodnutie Ústrednej volebnej komisie Ruskej federácie zorganizovať lokálne voľby v nezákonne anektovaných regiónoch Ukrajiny v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Verbeek v správe pre médiá upozornil, že ide o očividné porušenie medzinárodného práva, ktoré Rusko naďalej nedodržiava, ako to bolo v prípade pseudoreferend na okupovaných ukrajinských územiach organizovaných minulý rok. Územia, ktoré dobylo a anektovalo Rusko, podľa jeho slov sú a zostanú neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny.

Ilúzia demokracie

"Konanie miestnych volieb na okupovaných územiach len vytvára ilúziu demokracie, jednoznačne však porušuje právo občanov podieľať sa na správe miestnych verejných záležitostí. Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy opätovne potvrdzuje svoj záväzok voči suverenite, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc a bude naďalej poskytovať neochvejnú podporu Ukrajine a jej ľudu v ich boji proti agresorovi," vyhlásil Verbeek.

Kongres miestnych a regionálnych orgánov je jedinou inštitúciou v Európe zodpovednou za posudzovanie stavu demokracie na miestnej a regionálnej úrovni v 46 členských štátoch Rady
Európy. Jeho hlavnou úlohou je posilňovať a monitorovať rozvoj demokracie na miestnej a regionálnej úrovni.

Viac o téme: VoľbyRuskoRada Európy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu