Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Netanjahu navrhol infraštruktúrne projekty spájajúce Blízky východ s Európou

Stretnutie cyperského prezidenta s Netanjahuom a Mitsotakisom
Stretnutie cyperského prezidenta s Netanjahuom a Mitsotakisom (Zdroj: TASR/AP/Petros Karadjias)

NIKÓZIA - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu počas návštevy Cypru navrhol vytvorenie projektov v oblasti infraštruktúry vrátane optickej siete spájajúcej Áziu a Blízky východ s Európou. Informuje agentúra AP a spravodajského webu i24.

Netanjahu na spoločnej tlačovej konferencii s cyperským prezidentom Nikosom Christodoulidesom povedal, že obe krajiny majú možnosť vytvoriť koridor v oblasti infraštruktúry, ktorý bude viesť z Ázie cez územie Izraela na Arabský polostrov a do Európy, píše i24 News.

Premiér tiež zdôraznil strategický význam siete využívajúcej optické vlákna v rámci tohto koridoru. Označil ju za najkratšiu, najbezpečnejšiu a hospodársky najvýhodnejšiu trasu. Takéto projekty sú podľa jeho slov realizovateľné, ak Izrael normalizuje svoje vzťahy s ďalšími krajinami v oblasti Blízkeho východu.

Izrael normalizoval svoje vzťahy so Spojenými arabskými emirátmi

Izrael od podpísania dohôd o normalizácii vzťahov v roku 2020, známych ako Abrahámske dohody, normalizoval svoje vzťahy so Spojenými arabskými emirátmi (SAE) a Bahrajnom. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena sa usiluje vytvoriť oficiálne vzťahy medzi Izraelom a Saudskou Arábiou. Prezident Christodoulides, Netanjahu i grécky premiér Kyriakos Mitsotakis spolu so svojimi manželkami absolvovali v nedeľu spoločnú večeru, píše úrad izraelského premiéra. V pondelok majú traja štátnici absolvovať spoločné rokovanie.

Viac o téme: ProjektyInfraštruktúraÁziaEurópaBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu