Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Koniec elektronickým cigaretám na jedno použitie! Francúzsko ich predaj čoskoro zakáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PARÍŽ - Francúzsko plánuje čoskoro zakázať predaj elektronických cigariet na jedno použitie. Oznámila to v nedeľu francúzska premiérka Élisabeth Borneová.

Borneová uviedla, že pôjde o súčasť rozsiahlejšieho vládou pripravovaného programu na boj s fajčením vo Francúzsku, kde je podľa jej slov tento zlozvyk zodpovedný za 75.000 úmrtí ročne. Jednorazové cigarety podľa premiérky vštepujú zlé návyky mládeži, ktorá sa prostredníctvom nich dostane k pravidelnému fajčeniu.Konkrétny termín ich plánovaného zákazu premiérka neuviedla. Dodala, že vláda neplánuje v budúcom roku zvyšovať tzv. daň z tabaku, keďže tak spravila už tento rok.

Propagácia a reklama tabakových produktov je zakázaná

Väčšina z jednorazových elektronických cigariet, ktoré sa po spotrebovaní vyhodia, je ochutená. Predávajú sa pritom s príchuťami ako sú napríklad červený melón či gumové medvedíky, vďaka ktorým sú atraktívne pre tínedžerov.Vo Francúzsku takéto e-cigarety zvyčajne stoja 8-12 eur. Propagácia a reklama tabakových produktov je zakázaná a rovnako aj ich predaj osobám mladším ako 18 rokov, čo sa však často porušuje.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si v roku 2021 vytýčil ambiciózne ciele zamerané na boj proti tabakovým výrobkom a alkoholu, pričom prisľúbil vytvorenie viacerých nefajčiarskych zón, približuje agentúra Reuters. Macronovým cieľom je zároveň do roku 2030 dosiahnuť, aby vo Francúzsku nefajčili nijakí mladí ľudia do 20 rokov.

Viac o téme: CigaretyFrancúzskoElektronické cigaretyZákazJedno použitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu