Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prigožinova pravá ruka Utkin sa netajil obdivom tretej ríše, velil jednotkám na východe Ukrajiny

Dmitrij Utkin, veliteľ Wagnerovej skupiny a pravá ruka Jevgeniho Prigožina, ktorý zomrel so svojím vodcom pri páde lietadla
Dmitrij Utkin, veliteľ Wagnerovej skupiny a pravá ruka Jevgeniho Prigožina, ktorý zomrel so svojím vodcom pri páde lietadla (Zdroj: SITA/AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Počas pádu lietadla neďaleko Moskvy, pri ktorom zomrel vodca Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, bol medzi cestujúcimi na palube aj jeho oddaný kolega a pravá ruka Dmitrij Utkin. Na fotografiách pôsobil ako chladný človek s vyholenou hlavou, ktorý mal na oboch stranách krku vytetovaný nacistický symbol SS.

archívne video

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

Pád súkromného lietadla Wagnerovej skupiny neprežili jeho dve najvýznamnejšie osobnosti. Jednou z nich bol vodca žoldnierov Jevgenij Prigožin a druhým jeho hlavný spolupracovník Dmitrij Utkin. Ruské médiá nazývali tohto muža "veliteľom Wagnerovej skupiny" už v rokoch 2015 a 2016. Ako informuje The Times of Israel, Kremeľ v tom čase odmietal akékoľvek spojenie s Wagnerovcami. Tí už v tom čase pôsobili v Sýrii aj na východe Ukrajiny. 

Dmitrij Utkin sa mal podľa výpovede svojej manželky Eleny Ščerbininovej narodiť v roku 1970. Už ako mladík pôsobil v ruskej armáde, ktorá bojovala v Čečensku. V roku 2012 mal odísť z armády a založil si súkromnú bezpečnostnú spoločnosť. Financie mu v tom období poskytol oligarcha Michail Chodorovskij, ktorý otvorene vystupoval proti Kremľu. 

"Bolo pre neho veľmi ťažké prispôsobiť sa novej situácii. Len s ťažkým srdcom opúšťal armádu. Pôvodne chcel získať hodnosť dôstojníka a nie sedieť niekde v teplúčku na veliteľskej základni. Mal rád aktívny boj," vysvetlila Ščerbininová. V decembri 2016 bol Dmitrij Utkin odfotený s Vladimirom Putinom na recepcii v Kremli, kde si Rusi uctili svojich hrdinov zo sýrskej občianskej vojny. 

Wagnerova skupina

Nie je známe, kedy sa Utkin spojil s Prigožinom, no zhruba od roku 2014 ho už môžeme vidieť v uniforme žoldnierskeho vojaka so znakom Wagnerovcom. Symbolika a prepojenie s fašistickým Nemeckom tkvie v teórii, že Adolf Hitler bol veľkým fanúšikom skladateľa Richarda Wagnera. Utkin má dokonca na oboch stranách krku vytetovaný nacistický symbol SS. Medzi Wagnerovcami nie je jediný. 

Východná Ukrajina 

Ako pravá ruka Prigožina pôsobil Utkin na východe Ukrajiny, kde boli Wagnerovci nasadení od roku 2014. Ich úlohou bolo podnecovať násilie a podporovať separatistov, ktorí bojovali proti vláde v Kyjeve. Putin potreboval mať na Ukrajine oddiel, ktorému mohol dôverovať, no na druhej strane to nemohli byť vojaci ruskej armády, aby sa predišlo porušeniu medzinárodných zmlúv. Vojenským operáciám tu velil Dmitrij Utkin. 

Wagnerova skupina neskôr pôsobila pod riadením Kremľa v Stredoafrickej republike, v Líbyi aj v Sýrii. Utkin velil jednotká a Prigožin sa ako dôverný a dlhoročný priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina, staral o financie. Wagnerovci dali o sebe verejne vedieť až počas verbovania nových členov. Putin vtedy dovolil, aby sa wagnerovcami stali tisícky odsúdených väzňov. V Bachmute potom práve títo muži bojovali v prvej línii. Žoldnieri Wagnerovej skupiny boli na Ukrajine najefektívnejší spojenci ruskej armády. 

Pracoval pre zradcov 

Utkin sa mal podieľať aj na krátkom pokuse o prevrat, kedy wagnerovci pochodovali na Moskvu. Sú to len domnienky, pretože pravá ruka Prigožina, na rozdiel od svojho vládcu, neuverejňoval na Telegrame žiadne príspevky. Putin nazval vzbúrencov zradcami, preto sa naďalej špekuluje, že mohlo ísť o atentát. "Dmitrij Valerijevič Utkin bol ruským hrdinom. Dostal štyri vyznamenania a na celom svete bol známy ako 'Wagner'. Zomrel, keď pracoval pre zradcov Ruskej federácie," uviedol na Telegrame profil Grey Zone krátko po havárii lietadla. 

Viac o téme: Ruská federáciaJevgenij PrigožinVojna na UkrajineDmitrij UtkinWagnerova skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu