Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prerušenie väzieb s Čínou by podľa Cleverlyho nebolo dôveryhodné

James Cleverly Zobraziť galériu (2)
James Cleverly (Zdroj: SITA/Aaron Chown/PA via AP)

PEKING - Prerušenie väzieb s Čínou by nebolo dôveryhodné, povedal britský minister zahraničných vecí James Cleverly počas návštevy Pekingu. Vyjadril tiež odhodlanie hovoriť s touto krajinou o ľudských právach.

Minister v stredu rokoval s čínskym viceprezidentom Chan Čengom i diplomatom Wangom Im. Neskôr povedal, že jeho návšteva Spojenému kráľovstvu umožní obnoviť komunikačné linky s Čínou. Nedostatok osobných stretnutí podľa neho môže vytvárať príležitosti na nesprávne vysvetlenie, nedôveru a chyby. Wang I povedal, že "dialóg a spolupráca sú kľúčové slová" v politike Číny voči Spojenému kráľovstvu. Dodal však, že v britsko-čínskych vzťahoch sa občas vyskytuje šum.

Čína je štvrtým najväčším obchodným partnerom Spojeného kráľovstva. BBC pripomína, že vzťahy medzi Londýnom a Pekingom sa v posledných rokoch zhoršili pre obavy o stav ľudských práv v Hongkongu, ktorý je bývalou britskou kolóniou, špionážnymi aktivitami Číny v Británii i podporou Pekingu pre ruskú inváziu na Ukrajine.Cleverly pripomenul, že jeho návšteva je prvá za približne päť rokov a za ten čas sa veľa zmenilo."Som realista v tom, že jeden telefonát, jedna návšteva, jedno stretnutie smerovanie cesty zásadne nezmení," povedal. Dodal však, že trpezlivá, dôsledná a spoľahlivá komunikácia môže mať účinok.

Prerušenie väzieb s Čínou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Čínu v posledných mesiacoch navštívila aj americká ministerka financií

"Som presvedčený, že Peking sa zaujíma o to, čo si o ňom svet myslí. Uvedomujú si, že ich budúcnosť je úzko spojená s vyhliadkami ďalších krajín sveta," dodal. Niektorí poslanci britského parlamentu pred Cleverlyho cestou prístup vlády k Číne kritizovali a označili ho za nekoherentný. Výbor Dolnej snemovne zverejnil správu, v ktorej Čínu označil za hrozbu pre Spojené kráľovstvo a jeho záujmy. Od vlády žiada, aby voči Pekingu viedla diplomaciu odstrašovania, a niektorí predstavitelia Konzervatívnej strany Cleverlyho požiadali o tvrdší postoj voči Číne. Minister však pokusy o obmedzenie vzťahov s Čínou označil za nesprávne. Čínu v posledných mesiacoch navštívila aj americká ministerka financií Janet Yellenová či minister zahraničných vecí Antony Blinken. V roku 2023 návštevu absolvovali aj lídri Francúzska, Nemecka a Španielska či predstavitelia EÚ.

Viac o téme: Návšteva ČínaPekingVäzbyJames Cleverly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu