Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

India a Malajzia protestujú proti územným nárokom Číny v novej mape

India a Malajzia protestujú proti územným nárokom Číny v novej mape Zobraziť galériu (2)
India a Malajzia protestujú proti územným nárokom Číny v novej mape (Zdroj: TASR/AP)

NAÍ DILLÍ - India a Malajzia vyjadrili nesúhlas s novou čínskou mapou, na ktorej si Peking robí nároky na indické územie a malajské výsostné vody neďaleko ostrova Borneo.

Čína zverejnila mapu v pondelok, India v utorok podala proti nej diplomatickou cestou protest. Na mape je indický štát Arunáčalpradéš a náhorná plošina Doklam v Himalájach súčasťou Číny."Odmietame tieto nároky, pretože nemajú žiadne opodstatnenie.Takéto kroky čínskej strany len komplikujú vyriešenie záležitosti na hraniciach," uviedol hovorca indickej diplomacie. Indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar nároky Číny odmietol v utorkovom televíznom rozhovore.

Aj malajské ministerstvo zahraničných vecí v stredu jednostranné nároky Číny odmietlo. Presadzuje vyriešenie sporu nenásilným a rozumným spôsobom prostredníctvom dialógu a rokovaní.V indickom Naí Dillí bude 9. až 10. septembra summit krajín skupiny G20, na ktorom by sa mal zúčastniť aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Počas summitu BRICS indický premiér Naréndra Módí a Si viedli vo štvrtok 24. augusta rozhovory s cieľom zmierniť napätie pre sporné hranice. Indická diplomacia vtedy uviedla, že obaja lídri sa dohodli na zmiernení napätia.

Čína a India má 3500 kilometrov a na mnohých miestach doteraz nebola riadne vymedzená. Peking si robí nároky aj na severovýchodný indický štát Arunáčalpradéš, ktorý považuje za súčasť Tibetu. V roku 1962 vypukla medzi Čínou a Indiou pohraničná vojna.V júni 2020 konflikt vypukol aj v kašmírskom regióne Ladákh. Každá z krajín odvtedy do tejto pohraničnej oblasti vyslala tisíce vojakov, ale situáciu sa nepodarilo vyriešiť ani po 19 kolách rozhovorov.

Viac o téme: ProtestyČínaMalajziaNová mapaIndiaúzemné nároky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu