Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Japonské veľvyslanectvo je znepokojené útokmi na japonské objekty v Číne

Proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu protestujú viacerí aktivisti. Zobraziť galériu (2)
Proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu protestujú viacerí aktivisti. (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

PEKING — Japonské veľvyslanectvo v Pekingu v utorok vyjadrilo "veľké znepokojenie" z útoku na svoje sídlo a obťažujúce telefonáty, ktoré súvisia s vypúšťaním upravenej odpadovej vody z jadrovej elektrárne Fukušima I.

"Považujeme to za poľutovaniahodné," povedal tlačový predstaviteľ veľvyslanectva agentúre AFP. Vyzval Peking, aby v súlade s medzinárodným právom zaistil bezpečnosť japonských veľvyslanectiev a konzulátov v Číne, ako aj občanov Japonska. Pre AFP zároveň potvrdil pravdivosť správ, že Číňania hodili tehlu na japonskú ambasádu v Pekingu a jej personál dostáva obťažujúce telefonáty.

"Niektorí jednotlivci prišli k vchodu (do veľvyslanectva). Podnikli tieto kroky a potom ich odviedla ozbrojená polícia," povedal predstaviteľ japonskej ambasády. Na margo obťažujúcich hovorov poznamenal, že k nim dochádza každý deň, najmä cez víkendy, čo personál veľvyslanectva zdržiava pri výkone bežnej práce.

Proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu protestujú viacerí aktivisti.
Zobraziť galériu (2)
Proti vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánu protestujú viacerí aktivisti.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

Japonsko začalo 24. augusta s postupným vypúšťaním 1,34 milióna ton upravenej rádioaktívnej odpadovej vody z Fukušimy. Čína následne zakázala dovoz všetkých morských plodov z Japonska, hoci Tokio i Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) tvrdia, že táto operácia je bezpečná.

Japonsko preto vyzvalo svojich občanov v Číne, aby si dávali pozor a sprísnilo bezpečnostné opatrenia v okolí škôl a diplomatických misií, ktoré sa tiež stali terčmi útokov. Podniky v Japonsku boli medzičasom zaplavené obťažujúcimi hovormi z čínskych čísel.

Viac o téme: ČínaJaponskoFukušimaPeking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu