Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Von der Leyenová odporučila Hoekstru na post eurokomisára pre klimatické otázky

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vypočula holandského kandidáta na post eurokomisára Wopkeho Hoekstru a rozhodla sa ho odporučiť Rade EÚ a Európskemu parlamentu pre túto funkciu. Informuje o tom bruselský spravodajca.

Hoekstra by mal na návrh holandskej vlády v exekutíve EÚ nahradiť Fransa Timmermansa, ktorý sa rozhodol pre návrat do domácej politiky, aby na čele ľavicovej koalície zabojoval o víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách a o funkciu premiéra.

"Vypočul som si kandidáta, ktorého navrhla holandská vláda na post európskeho komisára. Pán Hoekstra preukázal silnú motiváciu pre túto funkciu a veľkú oddanosť Európskej únii. Na túto pozíciu má aj relevantné odborné skúsenosti. Rozhodla som sa navrhnúť Rade EÚ a Európskemu parlamentu vymenovať pána Hoekstru do funkcie komisára. Bude mať na starosti opatrenia v oblasti klímy pod vedením výkonného podpredsedu pre Európsku zelenú dohodu, medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad," uviedla von der Leyenová v oficiálnom vyhlásení.

Hoekstra má značné skúsenosti

Znamená to, že ak Hoekstra prejde aj cez vypočúvanie v europarlamente, služobne bude spolupracovať najmä so slovenským eurokomisárom Marošom Šefčovičom, ktorý po Timmermansovi získal post výkonného podpredsedu EK a implementáciu Európskej zelenej dohody. Von der Leyenová skonštatovala, že Hoekstra má značné skúsenosti s európskymi otázkami, lebo od roku 2022 bol podpredsedom holandskej vlády a ministrom zahraničných vecí a v rokoch 2017 až 2022 bol ministrom financií.

"Jeho skúsenosti z vlády budú veľkým prínosom najmä pre európsku klimatickú diplomaciu pred konferenciou OSN o klíme COP28 a pre financovanie opatrení proti zmene klímy, ako aj pre implementáciu legislatívnych nástrojov súvisiacich s klímou," odkázala šéfka eurokomisie. Spresnila, že Hoekstra počas rozhovoru s ňou zdôraznil svoj záväzok pokračovať v ambicióznej klimatickej politike EÚ a udržiavať sociálnu rovnováhu v spoločnom európskom úsilí na ceste ku klimatickej neutralite.

Viac o téme: KlímaEurokomisárVon der LeyenováParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu