Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maui zažaloval elektrárenskú spoločnosť, ktorej údajná nedbalosť spôsobila požiare na Havaji

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Matthew Thayer/The Maui News via AP)

HONOLULU - Havajský okres Maui zažaloval vo štvrtok elektrárenskú spoločnosť Hawaiian Electric za požiare, ktoré zničili mesto Lahaina, a uviedol, že táto spoločnosť napriek mimoriadne silnému vetru a suchému počasiu z nedbalosti neodstavila elektrický prúd. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AP.

Opisy svedkov a videá naznačujú, že keď vietor sprevádzajúci hurikán rúcal na havajskom ostrove Maui stožiare elektrického vedenia, lietajúce iskry vyvolali požiare. Ten z 8. augusta zabil najmenej 115 ľudí a nezvestných je ešte neznámy počet ďalších osôb. Hovorca spoločnosti Hawaiian Electric zatiaľ na e-mailovú žiadosť o vyjadrenie neodpovedal. Keby spoločnosť dbala na "varovania meteorologickej služby a v čase predpovedaného silného nárazového vetra vypla prúd v elektrickom vedení, tejto skaze by sa dalo vyhnúť," uvádza sa v žalobe.

Vegetácia nebola správne upravená 

Podľa žaloby mala spoločnosť povinnosť "správne udržiavať a opravovať elektrickú prenosovú sústavu a ďalšie zariadenia vrátane elektrických stožiarov spojených s prenosom elektriny. Mala tiež udržiavať vegetáciu správne upravenú, aby sa zabránilo kontaktu s elektrickým vedením vo výške a s ďalšími elektrickými zariadeniami". Spoločnosť vedela, že silný vietor "bude rúcať elektrické stĺpy, zhadzovať elektrické vedenie a zapaľovať tak vegetáciu", píše sa ďalej v žalobe. "Obžalovaní takisto vedeli, že ak ich výškové elektrické zariadenia vyvolajú požiar, bude sa šíriť kriticky rýchlym tempom," dodal okres Maui.

Maui zažaloval elektrárenskú spoločnosť,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Matthew Thayer/The Maui News via AP)

Žaloba spomína aj to, že iné spoločnosti ako Southern California Edison Company, Pacific Gas & Eletric Corporation a San Diego Gas & Electric zaviedli bezpečnostné opatrenia stanovené pre prípady silného vetra a vypli elektrinu. Keby podobný plán uplatnila aj spoločnosť Hawaiian Electric, "mohlo sa ľahko zabrániť krutým a katastrofálnym stratám".

Viac o téme: PríčinaHavajLesné požiareMaui
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu