Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Exprezident Trump skončil vo väzení v Atlante! Prepustený na 200-tisícovú kauciu, FOTO priamo spoza mreží

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Atlanta ATLANTA - Bývalý americký prezident Donald Trump sa dostavil vo štvrtok do väznice v meste Atlanta v americkom štáte Georgia, aby sa vydal úradom v súvislosti s obvineniami z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020, informujeme s odvolaním sa na agentúry AFP a DPA.

Na záberoch, ktoré zverejnili televízie, dorazila autokolóna exprezidenta USA k budove väznice v okrese Fulton vo štvrtok večer miestneho času. Na mieste sa nachádzalo aj množstvo novinárov a Trumpových stúpencov. O formálnom zatknutí 77-ročného bývalého prezidenta USA už podľa AFP informoval aj úrad tamojšieho šerifa. Trump, ktorý sa plánuje na budúci rok vo voľbách opätovne uchádzať o zvolenie, tam musí absolvovať formálnu procedúru, ktorá nasleduje po obžalobe. Podľa agentúry DPA k tomu patrí zadanie jeho osobných údajov či odobratie odtlačkov prstov, nie je však vylúčená ani fotografia vyhotovená pre potreby polície.

Exprezident Trump skončil vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Trumpa začiatkom minulého týždňa v Georgii obžalovali z vydierania a celého radu volebných podvodov. Došlo k tomu po rozsiahlom vyšetrovaní jeho snáh zvrátiť volebnú porážku v tomto štáte. Obžalovaných bolo aj ďalších 18 ľudí vrátane bývalého šéfa prezidentskej kancelárie Marka Meadowsa a Trumpovho bývalého osobného právnika Rudyho Giulianiho, ktorý sa prihlásil v atlantskej väznici už v stredu. Výška kaucie bola v prípade Meadowsa stanovená na 100.000 dolárov, u Trumpa na 200.000 dolárov.

Exprezident Trump skončil vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Trumpa prepustili na kauciu

Americký exprezident Donald Trump opustil vo štvrtok budovu väznice v meste Atlanta v americkom štáte Georgia zhruba 20 minút po formálnom zatknutí v súvislosti s obvineniami z pokusu o zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020. TASR informuje na základe správy agentúry AP. Trumpa prepustili na kauciu vo výške 200.000 dolárov. Následne sa vybral späť na letisko na cestu domov do New Jersey.

Exprezident Trump skončil vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Zatknutie označil za výsmech spravodlivosti

Po zatknutí vo väznici v okrese Fulton bola zhotovená aj historicky prvá fotografia bývalého amerického prezidenta pre potreby polície, uviedli viaceré americké médiá s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Fotografia doposiaľ nebola zverejnená, podľa agentúry AFP sa však môže stať svetoznámym záberom, keďže 77-ročný Trump čelí súčasne viacerým trestným stíhaniam a v budúcoročných prezidentských voľbách v USA sa plánuje uchádzať o znovuzvolenie. Svoje formálne zatknutie Trump vo štvrtok podľa agentúry AFP označil za "výsmech spravodlivosti" a trestné stíhanie v prípade zvrátenia volebných výsledkov v Georgii za "zasahovanie do volieb".

Exprezident Trump skončil vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Fulton County Sheriff's Office via AP)

Úrady v meste Atlanta v americkom štáte Georgia zverejnili v noci na piatok fotografiu exprezidenta USA Donalda Trumpa, zhotovenú vo väznici v okrese Fulton pre policajné účely po jeho formálnom zatknutí. Ide o vôbec prvú policajnú fotografiu bývalého prezidenta Spojených štátov v histórii. TASR informuje podľa agentúr AFP, AP a DPA.

Trump sa vrátil na platformu X zverejnením svojej policajnej fotografie

Americký exprezident Donald Trump vo štvrtok zverejnil svoju policajnú fotografiu na sociálnej sieti X (predtým Twitter). Je to jeho prvý príspevok na tejto platforme od januára 2021. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky denníka The New York Times (NYT).

Viac o téme: Volebný podvodDonald TrumpZatknutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu