Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Špeciálna porota v Georgii odporúčala obviniť viac ľudí v kauze Donalda Trumpa

Bývalý prezident USA Donald Trump na väzenskej snímke vo Fulton County
Bývalý prezident USA Donald Trump na väzenskej snímke vo Fulton County (Zdroj: SITA/AP/Fulton County Sheriff's Office)

WASHINGTON - Špeciálna veľká porota v štáte Georgia, vyšetrujúca snahy o zvrátenie výsledku volieb v roku 2020, odporúčala vzniesť obvinenia voči väčšiemu počtu ľudí ako bolo napokon obvinených, vrátane mocného amerického senátora a dvoch bývalých senátorov, informuje o tom agentúra AFP.

Prokuratúra v okrese Fulton v Atlante obvinila exprezidenta Donalda Trumpa a 18 ďalších osôb zo spriahnutia s cieľom zvrátiť vôľu voličov v štáte Georgia. Proti súčasnému senátorovi a bývalým senátorom však nebolo vznesené žiadne obvinenie. Porota odporúčala obžalovať republikánskeho senátora z Južnej Karolíny Lindseyho Grahama, ktorý je blízkym Trumpovým spojencom, ako aj bývalých republikánskych senátorov Davida Perdueho a Kelly Loefflerovú zo štátu Georgia.

Porota si vypočula svedectvo 75 svedkov

Odporúčala tiež vzniesť obvinenie voči Trumpovmu bývalému poradcovi pre národnú bezpečnosť Michaelovi Flynnovi a trom bývalým Trumpovým právnikom - Linovi Woodovi, Clete Mitchellovej a Borisovi Epshteynovi. Prokurátorka okresu Fulton Fani Willisová, ktorá mala posledné slovo vo veci obvinenia voči nim, rozhodla, že Graham, Loefflerová ani Perdue nakoniec obvinení neboli. Odmietla tiež obviniť Flynna, Wooda, Mitchellovú i Epshteyna.

Špeciálna veľká porota si od júna do decembra minulého roka vypočula svedectvo 75 svedkov a jej závery zverejnil sudca v piatok. Špeciálna porota hlasovala za vznesenie obvinenia voči 39 ľuďom, reálne obvinenia však vyplynuli z vyšetrovania samostatnej poroty v štáte Georgia. Táto porota pred tromi týždňami obvinila Trumpa a ďalších 18 ľudí z vydierania a z pokusu zvrátiť volebné víťazstvo demokratického kandidáta Joea Bidena v štáte Georgia.

Trump, favorit na nomináciu Republikánskej strany na úrad prezidenta vo voľbách v roku 2024, tvrdí, že vyšetrovania proti nemu sú politicky motivované a sú pokusom poškodiť jeho šance opäť sa dostať do Bieleho domu. Žaloba v Georgii je štvrtou, ktorej čelí, odkedy spustil svoju predvolebnú kampaň.

Viac o téme: KauzaObvinenie Súd USADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu