Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko si robí zálusk na dve hraničné územia, Medvedev sa vracia do minulosti: NATO nám ich teraz už nevezme!

Ruský exprezident Dmitrij Medvedev
Ruský exprezident Dmitrij Medvedev (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA – Tak sa zdá, že ruský exprezident opäť tlačí na pílu. Po jeho predošlých výrokoch o zhodení jadrovej bomby, alebo v jeho očiach nezmyselnom rozdelení hraníc v Európe, prichádza s novou formou hrozby. Pokiaľ by túto jeho myšlienku zobral ruský prezident Vladimir Putin ako dobrú radu, máme tu ďalšiu ruskú anexiu.

archívne video

Vladimír Bilčík v EP o pokračujúcej podpore EÚ pre Moldavsko a Gruzínsko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vedenie v Moskve s hrdosťou spomína na obdobie leta 2008, kedy sa práve ruskej armáde podarilo potlačiť nepokoje vo vtedajšej časti Gruzínska. Po bojoch sa však ukázalo, že v južnom Osetsku a Abcházsku nie je možné nastoliť mier bez spojenectva s Ruskou federáciou. Koncom augusta boli preto podpísané dokumenty, ktoré uznávali tieto časti Gruzínska ako samostatné republiky. 

Podobne Rusi "oslobodili" aj východné časti Ukrajiny, ktoré Moskva považuje za separatistické územia. Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika sa stali večer pred spustením invázie na Ukrajinu samostatnými nezávislými štátmi. Problém je v tom, že to tak vidia len Rusi a ich najbližší spojenci. 

Údajný názor ľudu

Dmitrij Medvedev bol prezidentom Ruskej federácie v čase oslobodenia gruzínskych území. Teraz prichádza s myšlienkou, ktorá stavia západný svet do pozoru. Moskva by mohla podľa neho anektovať tieto dnes gruzínske separatistické regióny, na ktorých stále operujú ruské vojská. "Myšlienka pripojenia k Rusku je v Abcházsku a Južnom Osetsku stále populárna," informoval Medvedev v denníku Argumenty i Fakty. 

Jediný dôvod 

"Mohlo by sa to zrealizovať v prípade, ak na to budú pádne dôvody," doplnil. Bývalý ruský prezident pritom poukazoval na tlak, ktorý podľa neho vyvíja Západ s cieľom pripojiť Gruzínsko do NATO. "Nebudeme vyčkávať, kým sa naše obavy stanú realitou," vyhlásil s tým, že po tom, čo Rusko oficiálne uznalo nezávislosť Južného Osetska a Abcházska, sa tieto republiky začali rozvíjať ako subjekty medzinárodného práva s bezpečnostnými zárukami od Ruska. "V regióne zavládol mier," dodal. 

Na záver ešte Medvedev konštatoval, že väčšine Gruzíncov oveľa viac vyhovuje žiť s Rusmi v mieri. "Rusko je blízko, Amerika (USA) je v zámorí. Pre Gruzínsko, bohatú krajinu po kultúrnej stránke, ktorá je spätá s Ruskom tisíckami nití, je pomenovanie 'rusofóbia' nezmysel. Našťastie je to liečiteľné," povedal na záver. 

Viac o téme: AnexiaMoskvaDmitrij MedvedevAbcházskoGruzínskoJužné OsetskoRuská federácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu