Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi dovolenkujú pri mori aj napriek západným sankciám: V TÝCHTO destináciách ich môžete stretnúť najčastejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA – Na Ukrajine sa stále bojuje, no státisíce Rusov žije naďalej bežným životom. V tomto období to nemajú s hľadaním dovolenkových destinácii vôbec ľahké. Našťastie pre nich sú tu krajiny, ktoré nemajú s ruskými občanmi žiadne problémy a poskytnú im rovnaké služby ako ostatným turistom.

archívne video

Pozrite si prvé reakcie dovolenkárov, ktorých evakuovali z požiarmi zasiahnutého Rodosu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aj Rusi sú len ľudia, preto mnoho z nich trávi dovolenku pri mori či je vojna, alebo nie. Iní si vybrali lukratívne a dovolenkové destinácie ako útočisko, kde chcú počkať až do ukončenia bojov. Niet divu, že strach začínajú mať aj obyvatelia Moskvy. Ukrajinský útok na ruskú metropolu rozhodne naznačil, že vojna sa už presúva do Ruska. 

Krajiny, ktoré nemajú problém prijať akéhokoľvek turistu, zarobia v rámci cestovného ruchu aj vďaka Rusom. Ekonomická situácia sa však oproti stavu pred vojnou pre bežného Rusa diametrálne zmenila. Ako uvádza Politico, rubeľ stratil na hodnote a preto si môže dovolenku pri mori dovoliť oveľa menej Rusov ako v minulosti. Tí, ktorí na to majú, si vyberajú prevažne susedné krajiny, alebo smerujú ďalej na východ. Tu máme niektoré z nich. 

Problém s migrantmi

Turecko má od začiatku vojny na Ukrajine neutrálny postoj, resp. podporuje obe bojujúce strany. Ankara na jednej strane ponúkla ako člen NATO podporu Kyjevu, no na strane druhej odmietla súhlasiť s uvalením sankcii na Rusko. Turecko disponuje rôznymi povoleniami, ktoré by Rusi hľadali v iných krajinách len márne. Vzdušný priestor nad Tureckom je úplne otvorený. Lety z Moskvy do tureckých destinácii sú za prijateľné ceny niečo cez 100 eur. 

Rusi dovolenkujú pri mori
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Len v tomto roku navštívilo Turecko vyše sedem miliónov ruských turistov. Vzniká tu však problém, pretože ako Rusi, tak Ukrajinci našli útočisko pred vojnou práve v tureckých mestách a destináciách. S príchodom migrantov sa tu vytvorilo napätie, ktoré však môže skončiť po najbližších prezidentských voľbách. Je možné, že obe skupiny budú nútené napokon krajinu opustiť. 

V Gruzínsku nie sú vítaní

Gruzínsko je lukratívnou voľbou najmä pre menej bohatých Rusov. V časoch Sovietskeho zväzu bola táto krajina známa svojou pohostinnosťou a tento jej status zostal v ruských mysliach dodnes. Minulý rok navštívilo Gruzínsko viac ako milión Rusov, pričom pred vojnou to nebola ani štvrtina z toho. 

Do značnej miery k tomu pomohli aj opäť sprístupnené priame lety. Gruzínsko bolo od začiatku vojny na strane Ruska. Podľa domácich však Rusi nie sú v krajine vítaní. Len 4 percentá z 1 500 opýtaných majú opačný názor. Sporná je tu najmä otázka nad okupovanými oblasťami Abchádzka a Osestka, ktoré sú pod ruskou správou. Miestni gruzínski a ukrajinskí aktivisti protestovali proti príchodu ruských výletných lodí, ktoré kotvili v meste Batumi. Rusi obhajovali konflikt z roku 2008 a na oplátku sa im posmievali. 

Kupujú nehnuteľnosti

Thajsko ponúka ruským občanom mesiac bezvízového styku. Bloomberg uvádza, že návštevnosť ruských turistov v tejto krajine vzrástla za posledný rok o viac ako 1 000 percent, pričom v prvom polroku 2023 to bolo takmer 800 000. V meste Phuket nakupujú Rusi dokonca nehnuteľnosti. 

Rusi dovolenkujú pri mori
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Cyprus stratil, Dubaj získal

K ďalším ruským dovolenkovým destináciám patrí Dubaj, kde sa stali Rusi po Cypruse druhým najväčším turistickým trhom. Minulý rok vzrástol ich počet o 63 percent. Podľa expertov s tým súvisí absencia verejných prejavov ohľadom podpory vojny na Ukrajine. Cyprus bol až donedávna raj pre ruských miliardárov. Zlatý pas pre oligarchov (2, 5 milióna eur výmenou za občianstvo EÚ) sa vplyvom sankcií už zrušil a zároveň boli zakázané priame letecké spojenia s Moskvou. Rusi tak využívajú prestupy v Istanbule alebo Jerevane. Letenka ich vyjde zhruba na 250 eur. 

Rusi dovolenkujú pri mori
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rusi spomínajú aj na Ukrajinu, kde bol polostrov Krym vychýrenou destináciou. Podľa miestnych je však terajšia situácia veľmi zlá. Hotely s najväčšími počtami turistov sú aj napriek veľkým zľavám zaplnené len zhruba do polovice. 
 

Viac o téme: DovolenkaLetoTuristiRuskoDestinácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu