Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Číne pristál prvý komerčný let zo Severnej Kórey od pandémie KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - V Pekingu pristál v utorok prvý medzinárodný komerčný let zo Severnej Kórey za viac než tri roky. Informuje správa agentúry AFP a Reuters. Let JS151 leteckej spoločnosti Air Koryo pristál krátko pred plánovaným príchodom o 9.10 h miestneho času (3.17 SELČ).

Išlo o prvý komerčný let tejto severokórejskej štátnej leteckej spoločnosti od roku 2020. Vtedy Severná Kórea uzatvorila hranice v reakcii na pandémiu koronavírusu. Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že Peking povolil, aby Air Koryo po viac než troch rokoch obnovilo lety do Číny. Stalo sa tak po tom, čo sa objavilo viacero znakov o nadväzovaní väčšieho kontaktu medzi Severnou Kóreu a Čínou, ktorá je jej najväčším obchodným partnerom.

archívne video Záujem o cestovanie lietadlom z Bratislavy sa zdvojnásobil

Záujem o cestovanie lietadlom z Bratislavy sa zdvojnásobil (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Pchjongjang začal až teraz povoľovať cestovanie pasažierov

V uplynulom roku postupne narastala intenzita nákladnej vlakovej a lodnej dopravy, no Pchjongjang začal až teraz povoľovať medzinárodne cestovanie pasažierov. V júli do Severnej Kórey napríklad prileteli aj vládne delegácie z Číny a Ruska a hranice do Číny minulý týždeň prekročili aj autobusy so športovcami smerujúce na turnaj v taekwonde v Kazachstane. Air Koryo má podľa nemenovaného diplomatického zdroja agentúry Reuters naplánované na piatok lety aj do Vladivostoku. Ak sa uskutočnia, pôjde o prvé lety do Ruska od začiatku pandémie.

Viac o téme: LetČínaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu