Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň päťstoštyridsiaty šiesty (21. augusta 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

KYJEV - Ukrajinské bezpilotné lietadlo, ktoré podľa sobotňajšieho vyjadrenia ruského ministerstva obrany zaútočilo na vojenské letisko v Novgorodskej oblasti a poškodilo tu bližšie nespresnené lietadlo, zničil ruský strategický nadzvukový bombardér Tu-22M3, uviedol dnes spravodajský portál Meduza s odvolaním sa na správy zo sociálnych sietí a snímky horiaceho lietadlá. Kyjev sa tradične zdržiava vyjadrenia k útokom v hĺbke Ruska.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 543

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 543 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:15 Prigozhin zverejnil prvé video od neúspešného povstania.

19:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v Aténach požiadal o pomoc Grécko s výcvikom ukrajinských pilotov na bojové lietadlá F-16. Tie má v Grécku vo výzbroji, nesignalizovalo však, že by sa chystalo pripojiť k Dánsku a Holandsku, a odovzdať niektoré z nich Ukrajine. Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis však sľúbil Kyjevu pomoc a diplomatickú podporu v integrácii do EÚ a NATO.

19:29 Väznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj vyzval v pondelok svojich priaznivcov, aby v septembrových komunálnych v Rusku hlasovali za iných, než Kremľom podporovaných kandidátov. Nabádal ich tak na oživenie stratégie tzv. inteligentného hlasovania, uviedla agentúra AFP.

19:02 Ukrajina prijme 61 stíhačiek F-16 z Dánska a Holandska.

18:30 Tlačová služba SBU zverejnila fotografiu rakety, ktorá zasiahla Černihiv 19. augusta.

17:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v pondelok na vopred neohlásenú návštevu Atén, kde sa stretne s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom a zúčastní sa na neformálnej večeri lídrov balkánskych krajín. Oznámila to kancelária gréckeho premiéra, informuje TASR na základe správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

16:31 Zelenskyj počas návštevy ďakuje Dánsku za prísľub stíhačiek F-16. Prezident Volodymyr Zelenskyj oslovil dánskych zákonodarcov 21. augusta v Kodani a poďakoval im za ich prísľub F-16 Ukrajine a „vedenie, ktoré znásobuje našu kolektívnu silu“.

15:42 F-16 by mohli zmeniť priebeh vojny na Ukrajine. Ukrajina potrebuje 128 bojových lietadiel, aby nahradila svoju starú flotilu a získala výhodu na oblohe, uviedol hovorca ukrajinského veliteľstva vzdušných síl Jurij Ignat.

15:14 Do Moskvy pricestovala iránska vojenská delegácia, ktorá bude rokovať o spolupráci medzi pozemnými silami oboch krajín. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom v pondelok informovala ruská agentúru TASS, od ktorej agentúra Reuters správu prevzala.

14:57 Volodymyr Zelenskyj sa stretol s dánskou kráľovnou Margrethe II a kráľovskou rodinou.

14:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený, že Rusko vo vojne na Ukrajine prehrá. Uviedol to v pondelok v Kodani, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. "Dnes sme presvedčení, že Rusko túto vojnu prehrá... Som si istý, že vyhráme, pretože pravda je na našej strane," povedal Zelenskyj v Kodani pred budovou dánskeho parlamentu davu ľudí.

14:12 Ruská generálna prokuratúra vzniesla obžalobu proti ruskému oligarchovi Andrejovi Melničenkovi, ktorý je známy kritikou invázie ruskej armády na Ukrajinu. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

14:05 F-16 už pristáli na ukrajinských pristávacích dráhach, neexistujú žiadne problémy

13:38 Švédsko potrebuje svoje stíhačky Gripen na vlastnú obranu. Uviedol to v pondelok švédsky premiér Ulf Kristersson. Cez víkend vyjadril záujem o tieto bojové lietadlá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

13:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok v Kodani poďakoval dánskym zákonodarcom za pomoc v odolávaní ruskej invázii. Povedal to deň po tom, čo Dánsko a Holandsko oznámili, že poskytnú Kyjevu stíhačky F-16 americkej výroby. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

12:35 Ukrajina je blízko k dokončeniu schémy s globálnymi poisťovňami o krytí lodí na prepravu obilia z jej čiernomorských prístavov. TASR o tom informuje na základe správy portálu politico.eu, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Oleksandra Grybana, námestníka ukrajinského ministra hospodárstva, pre hospodársky denník Financial Times (FT).

11:45 Rusko v pondelok varovalo, že rozhodnutie Dánska a Holandska poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16 prispeje k eskalácii konfliktu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

11:34 Ukrajinská bezpečnostná služba SBU v pondelok oznámila, že zadržala informátora ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) pracujúceho na frontovej línii neďaleko mesta Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajine. TASR prevzala správu z portálu britskej televízie Sky News.

11:30 Ukrajina môže používať stíhačky F-16, ktoré jej dodajú Dánsko a Holandsko, len na svojom vlastnom území. Uviedol to v pondelok dánsky minister obrany Jakob Ellemann-Jensen, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

10:50 Dvaja ľudia utrpeli zranenia, keď trosky jedného zo zostrelených dronov zasiahli záhradnú chatu pri Moskve, oznámil v pondelok gubernátor Moskovskej oblasti Andrej Vorobiov. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

10:07 Ruské bezpečnostné služby vyzvali prezidenta Vladimira Putina, aby odvolal ministra obrany Sergeja Šojgua, čo umožní vyhlásiť úplnú mobilizáciu ruského ľudu do boja proti Ukrajine. TASR informuje podľa portálu britskej televízie Sky News.

9:38 Najmenej osem povstalcov zahynulo v noci na pondelok pri ruských útokoch na ich základňu na severozápade Sýrie, oznámilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

9:10 Situácia v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny je "ťažká", ale ukrajinské sily odrážajú ruské útoky a za posledný týždeň dobyli naspäť na východnom fronte niekoľko štvorcových kilometrov územia. V pondelok to oznámila námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

8:08 Ruská armáda v pondelok ráno odrazila ukrajinský útok dronom na Moskovskú oblasť, tvrdí ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

7:21 187 vzdelávacích inštitúcií v Kyjevskej oblasti, ktoré boli poškodené alebo zničené ruskými útokmi, bolo obnovených, uviedla vojenská správa Kyjevskej oblasti v Telegrame.

6:15 Ruskí frontoví vojaci čelia po ukrajinských úderoch nízkej morálke. Ukrajinské útoky na zadné oblasti ruského územia zhoršujú morálku ruských jednotiek, čo v konečnom dôsledku ohrozuje stabilitu ruských obranných síl v mnohých kritických oblastiach frontu, uviedol Inštitút pre štúdium vojny.

Zelensky sa poďakoval Dánsku a Holandsku za poskytnutie stíhačiek F-16

"Ďakujem holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, jeho celému tímu a občanom Holandska za rozhodnutie o F-16-kach pre Ukrajinu," napísal. Prezident dodal, že ukrajinskí bojovníci dostanú 42 skvelých bojových lietadiel. "Ďakujem dánskej premiérke Mette Frederiksenovej a celému Dánsku, i každému Dánovi - ktorý má Ukrajinu v srdci -, za ich mimoriadne praktickú pomoc. Devätnásť stíhačiek," uviedol Zelenskyj.

Ukrajinský prezident počas nedele navštívil Amsterdam i Kodaň, kde sa stretol s premiérmi oboch krajín. Frederiksenová po rokovaní s ním uviedla, že prvých šesť stíhačiek by malo byť Ukrajine dodaných okolo Nového roka. Ďalších osem dostane podľa jej slov Kyjev na budúci rok a zvyšných päť v roku 2025. Holandský premiér Rutte už predtým informoval, že jeho krajina má k dispozícii 42 stíhačiek F-16, no ešte sa nerozhodla, či ich Kyjevu daruje všetky, uviedol denník The Guardian.

Presné načasovanie dodávok holandských lietadiel nie je známe a len 24 zo 42 holandských stíhačiek F-16 je v súčasnosti schopných prevádzky, píše DPA s odvolaním sa na holandské ministerstvo obrany. Zelenskyj v sobotu pricestoval do Švédska, kde s tamojším premiérom Ulfom Kristerssonom rokoval o možnosti získania stíhačiek Gripen na posilnenie ukrajinských vzdušných síl.

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v sobotu večer povedal, že výcvik ukrajinských pilotov na obsluhu stíhačiek F-16 sa už začal. Výcvik bude podľa neho trvať najmenej šesť mesiacov, čo sa považuje za minimum pre pilotov, možno však aj dlhšie.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu