Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Taiwanský viceprezident sa zastavil v USA: Čína údajne spustila pri Taiwane manévre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ — Čínska armáda začala v sobotu v blízkosti Taiwanu vojenské cvičenia, ktorými reaguje na skutočnosť, že v Spojených štátoch sa na spiatočnej ceste z návštevy Paraguaja zastavil taiwanský viceprezident William Lai. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa čínskej agentúry Sinchua sa na cvičeniach zúčastňujú námorníctvo a vzdušné sily. Manévre majú otestovať schopnosť armády "zmocniť sa kontroly nad vzdušným a námorným priestorom“ a bojovať "v reálnych bojových podmienkach". Majú byť tiež "dôrazným varovaním pred tajnými dohodami taiwanských separatistov s cudzími živlami a ich provokáciami", cituje Sinchua hovorcu čínskych ozbrojených síl Š' Iho.

Taiwan konanie cvičení v sobotu odsúdil. Ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že "odsudzuje takéto iracionálne a provokatívne správanie a vyšle príslušné sily, aby bránili slobodu, demokraciu a suverenitu" Taiwanu. William Lai sa pri návrate z Paraguaja, ktorý je jednou z mála krajín uznávajúcich samostatnosť Taiwanu, zastavil v New Yorku. V prezidentských voľbách kandiduje za liberálnu Demokratickú pokrokovú stranu (DPP). Čína ho označila za "problémového" politika a avizovala, že prijme "rázne opatrenia na ochranu národnej suverenity".

Washington vyzval Čínu, aby zachovala pokoj

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a opakovane sa vyhráža použitím sily na jeho obsadenie. Podobne ostro reagoval Peking aj po tom, čo Nancy Pelosiová, vtedajšia predsedníčka Snemovne reprezentantov Kongresu USA, minulý rok navštívila Taiwan, alebo keď sa následne taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen stretla počas tranzitu cez USA s poprednými americkými zákonodarcami. Washington vyzval Čínu, aby zachovala pokoj a Laiho tranzit označil za rutinu.
 

Viac o téme: ViceprezidentManévreUSAČínaTaiwanWilliam LaiVojencké cvičenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu