Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neúspešná prezidentská kandidátka Nerudová chce kandidovať do europarlamentu

Danuše Nerudová
Danuše Nerudová (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA — Česká ekonómka a neúspešná kandidátka v tohtoročných prezidentských voľbách Danuše Nerudová chce kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu. Na sociálnej sieti X vo štvrtok oznámila, že sa bude uchádzať o pozíciu líderky kandidátky vládnuceho hnutia Starostovia a nezávislí (STAN)

"Cítim zodpovednosť voči všetkým, ktorí mi dali hlas v prezidentskej voľbe a chceli zmenu. Populizmu sa musíme znova postaviť a ponúknuť mu alternatívu!" napísala Nerudová. Blížiace sa eurovoľby podľa nej ovplyvnia budúcnosť ČR aj Európy. O kandidatúre podľa svojich slov intenzívne rokovala so zástupcami viacerých politických strán niekoľko posledných týždňov. Vysvetlila, že s hnutím STAN ju spája mnoho tém vrátane ochrany prírody, podpory vidieka či rovných práv pre všetkých.

"Vždy som obhajovala západné a proeurópske smerovanie a demokratické hodnoty. Bránila som nádej na lepšiu a spravodlivejšiu budúcnosť pre každého," dodala Nerudová s tým, že v tom chce pokračovať aj naďalej. Šéf hnutia a podpredseda vlády Vít Rakušan uviedol, že ho rozhodnutie Nerudovej uchádzať sa o líderský post na kandidátke STAN potešilo. "Oceňujem, že profesorka Danuše Nerudová chce pomôcť spájať liberálne proeuópske demokratické sily," napísal na sociálnej sieti X.

Nerudová tento rok kandidovala aj v prezidentských voľbách

Podľa českých médií bude o jej nominácii rozhodovať vo štvrtok popoludní užšie vedenie hnutia. Nerudová tento rok kandidovala aj v prezidentských voľbách, v ktorých skončila tretia so ziskom 13,9 percenta hlasov. Volilo ju takmer 780.000 ľudí. Voľby do Európskeho parlamentu sa uskutočnia budúci rok v júni. Česi si v nich budú vyberať 21 zástupcov.
 

Viac o téme: ČeskoNeúspechKandidátkaEuroparlamentKandidatúraDanuše Nerudová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu