Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poplach v Európe: Lacné poľské kuracie mäso na kebab vyvolalo vlnu infekcií! Hlásia aj obeť na živote

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Michael Probst)

VIEDEŇ - Nebezpečenstvo ohrozenia života potravinami. Salmonela v lacnom mäse z Poľska spustila celoeurópsku vlnu infekcií. V Rakúsku je už chorých 27 ľudí a už došlo k prvému úmrtiu.

Rakúsko čelí obrovskému potravinovému škandálu. Spustilo ho kuracie mäso z východu kontaminované salmonelou. Agentúra pre bezpečnosť potravín (AGES) v rozhovore pre rakúsky denník Krone toto podozrenie potvrdila. Počiatočné prieskumy s najväčšou pravdepodobnosťou poukazujú na poľskú hydinu používanú na kebabové špízy ako na predpokladaný zdroj nákazy.

archívne video

Od roku 2024 by sa mali dodávať slovenské potraviny do verejných stravovacích zariadení (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Celkovo od februára tohto roku zaznamenali tri prepuknutia choroby s 27 prípadmi, ktoré podľa štúdií možno pripísať rovnakému bakteriálnemu patogénu, kmeňu Salmonella Enteritidis. U jedného muža nad 60 rokov bol priebeh taký ťažký, že zomrel. Viac ako 100 pacientov je tiež v Nemecku, Dánsku, Francúzsku, Holandsku, Nórsku a Veľkej Británii, pričom niektorí z nich musia byť stále liečení v nemocniciach.

Lacné mäso z Poľska nie je len veľkým problémom miestnych farmárov, šiesta najväčšia krajina Európskej únie pravidelne spôsobuje rozruch s hygienickými podmienkami a problémami s kvalitou. Nálezy salmonely a vysoké používanie antibiotík robia poľské potraviny najhoršie v Európskej únii, píše Krone.

Pred rokom vyvolala salmonela v čokoládových vajíčkach pre deti Ferrero celoeurópsku vlnu ochorení s takmer 400 prípadmi. Len v Rakúsku bolo v tom čase 14 potvrdených chorôb – desať z nich boli deti väčšinou do 10 rokov, polovica z nich skončila v nemocniciach. Závod v Belgicku musel dočasne zatvoriť.


 

Viac o téme: úmrtieOchorenieKebapSalmonelaRakúskoEurópaPoľské mäso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu